Linkovi

Dačić: Što pre sud za zločine OVK


Savet bezbednosti UN (arhivski snimak)
Savet bezbednosti UN (arhivski snimak)

Na redovnoj sednici SB UN o Kosovu, šef UNMIK-a izrazio je žaljenje zbog nedavnih incidenata na Kosovu i njegovoj blizini.

U Njujorku je počela redovna sednica SB UN posvećena situaciji na Kosovu, na osnovu redovnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Farid Zarif šef UNMIK-na početku se osvrnuo na incidente na Kosovu u proteklih 36 sati, u kojima je ubijeno najmanje troje ljudi, uključujući pripadnika srpske žandarmerije, čijoj porodici je izrazio iskreno saučešće.

On je naveo da su incidente, prema preliminarnim informacijama, verovatno izazvali naoružani napadači umešani u ilegalnu seču šuma, te da nadležnim službama treba omogućiti da obave istragu bez spekulisanja o motivima incidenta. Zarif je čestitao Kosovu na uspešnom sprovodjenju opštih izbora 8. juna, ističući da formiranje vlade sada mora da bude imperativ za sve političke strane.

On je takodje pohvalio konstruktivnu ulogu lidera u Beogradu, koji su podstakli srpske birače da učestvuju na izborima. Izražavajući nadu da će dijalog Beograda i Prištine biti efikasno nastavljan posle formiranja nove vlade u Prištini, on je istakao da puna implementacija Briselskog sporazuma može da se ostvari samo kroz vidljive poteze na terenu.

Zarif je ocenio da će napredak u formiranju zajednice srpskih opština biti važan faktor za održavanje pozitivnog zamaha koji je do sada ostvaren. Šef UNMIK-a je takodje poručio da UN očekuju od kosovskih vlasti da, uz podršku EU, do početka 2015. godine formiraju specijalni sud koji bi ispitao nalaze specijalnog istražnog tima EU o ratnim zločinima Oslobodilačke vojske Kosova tokom 1999. godine.

U svom obraćanju članovima Saveta bezbednosti ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić izjavio je da je Srbija opredeljena za na stavak dijaloga sa Prištinom i za primenu već postignutih dogovora , kao i da od EU očekuje da nastavi da olakšava taj dijalog.

Srbija je savesno ispunila do sada preuzete obaveze, što se ne može reći i za prištinsku stranu, rekao je Dačić, dodavši da Beograd očekuje i da Priština u dogledno vreme okonča postizborne procese kako bi se omogućilo formiranje Zajednice srpskih opština.

On je upozorio na postojanje suštinskog jaza između međunarodnih standarda i zakonodavnog okvira i stanja na terenu koje karakterišu međuetnički incidenti, nerešena imovinska pitanja, ograničen pristup uslugama javnih službi za pripadnike nealbanskih zajednica, kao i njihovo nepoverenje u rad institucija.

Šef srpske diplomatije je naglasio da Srbija očekuje da u što kraćem roku, a najkasnije do početka iduće godine, bude formiran specijalni sud pred kojim će biti podignute optužnice protiv lidera OVK osumnjičenih za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine, u skladu sa zaključcima glavnog tužioca specijalnog istražnog tima EU Klinta Vilijamsona.

Dačić je na kraju rekao da se nisu stekli uslovi za smanjenje interesa Savet a bezbednosti UN za Kosovo, što kako je rekao, potvrđuje i jučerašnji incident u Kopnenoj zoni bezbednosti u kome je poginuo Stevan Sinđelić, pripadnik srpske Žandarmerije.

Ministar inostranih poslova Kosova, Enver Hodžaj, poručio je da će Kosovo uskoro imati novu vladu koja će biti „inkluzivna i multietnička“.

On je istakao da će nova vlada biti predana unapredjenju odnosa sa Srbijom, ali da nedavni incidenti na severu Kosova, kao što je postavljanje barikada na mostu u Severnoj Mitrovici, ne doprinose normalizaciji odnosa i svakodnevnog života.

Kosovo je izrazilo zabrinutost da srpske vlasti nisu primenile sve elemente postignutih dogovora, uz apel na Beograd da poštuje sporazume koje je postigao sa Prištinom.

XS
SM
MD
LG