Linkovi

Fejsbuk uklanja "neautentične" naloge


Kompanija Fejsbuk zatvorila je 32 naloga i stranica na Fejsbuku i Instagramu jer su, kako je saopšteno, "učestvovali u koordinisanom neautentičnom ponašanju."

Kompanija je saopštila da još ne zna ko stoji iza tih stranica, ali je ustanovila da postoje određene veze između zatvorenih naloga i onih povezanih sa ruskom Agencijom za istraživanja na internetu (IRA), za koju se veruje da je širila propagandu, koja je uticala na američke izbore 2016.

U saopštenju se navodi da je kompanija uklonila osam Fejsbuk stranica, 17 profila i sedam naloga na Instagramu, koji su kršili zabranu "koordinisanog, neautentičnog ponašanja". Više od 290.000 korisnika je pratilo statuse sa bar jedne od pomenutih lažnih stranica.

Fejsbuk dodaje da je izašao sa informacijama u javnost zato što se veruje da postoji veza između "loših protagonista" u pozadini spornih stranica i protesta koji se planiraju u Vašingtonu za sledeću nedelju.

"Jasno je da, ko god da je postavio te naloge, uložio je mnogo više truda da prikrije njihov prvi identitet nego što je to ranije radila ruska Agencija za istraživanja na internetu (IRA)", saopštio je Fejsbuk.

Kompanija je entitete, koji su postavili blokirane stranice nazvala "odlučnim, dobro finansiranim protivnicima, koji neće odustati i stalno menjaju taktike".

Fejsbuk dodaje da su ti entiteti platili oko 150 reklama koje su postavljene na dve platforme, za sumu od oko 11.000 dolara.

Kompanija je otkazala i događaj koji je organizovan sa jednog od naloga - stranice nazvane "Resisters" - kojom se poziva na kontramiting desničarskom skupu "Unite the Right", koji je zakazan za avgust u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG