Linkovi

Zakerberg se izvinjava zbog "narušavanja poverenja"


Arhiva - Direktor Fejsbuka, Mark Zakerberg, u prostorijama sedišta Fejsbuka u Menlo Parku, Kalifornija, 4. aprila 2013.
Arhiva - Direktor Fejsbuka, Mark Zakerberg, u prostorijama sedišta Fejsbuka u Menlo Parku, Kalifornija, 4. aprila 2013.

Koosnivač Fejsbuka i generalni direktor Mark Zakerberg izvinio se u nedelju preko cele strane plaćenog oglasa u devet glavnih britanskih i američkih listova zbog velikog "narušavanja poverenja" na gigantu među društvenim mrežama, kada su otkriveni lični podaci miliona korisnika Fejsbuka.

Zakerberg nije pomenuo britansku kompaniju optuženu da je koristila podatke, firmu za profilisanje glasača Kembridž Analatika koja je dobila bazu podataka od britanskog istraživača Aleksandera Kogana, koji je bio ovlašćen od Fejsbuka da prikuplja podatke u sklopu akademske studije.

Uspešna predsednička kampanja predsednika SAD Donalda Trampa u trci za Belu kuću 2016, platila je Kembridž Analitici šest miliona dolara za pravljenje profila glasača.

Zakerberg je rekao u plaćenom oglasu, "Ovo je bilo prokockavanje poverenja, žao mi je što nismo uradili više na vreme" kada je Kogan razvio aplikaciju preko koje ga je 270.000 korisnika Fejsbuka snabdelo informacijama o sebi. "Sada preduzimamo korake da obezbedimo da se ovo ne dogodi ponovo".

Sveukupno, zbog raširenih linkova ka prijateljima tih 270.000 korisnika Fejsbuka, računa se da je kompromitovano oko 50 miliona korisnika te društvene mreže.

"Imamo odgovornost da zaštitimo vaše informacije", kaže Zakerberg. "Ako ne možemo, ne zaslužujemo ih".

Oglas je objavljen u šest britanskih nacionalnih listova, uključujući i najprodavanije Mejl, Sandej tajms i Obzerver, zajedno sa Njujork tajmsom, Vašington postom i Vol strit džurnalom u SAD.

Zakerberg je rekao da Fejsbuk, sa 2,2 milijarde korisnika širom sveta, takođe istražuje "svaku pojedinu aplikaciju koja je imala pristup velikoj količini podataka, pre nego što smo ovo popravili. Očekujemo da ima i drugih. I kada ih pronađemo, sve ćemo ih zabraniti i obavestiti sve koji su pogođeni".

Novo istraživanje Rojtersa i Ipsosa u SAD objavljeno u nedelju, pokazalo je da 41 odsto Amerikanaca veruje da Fejsbuk poštuje zakone koji štiti njihove lične podatke, u poređenju sa 66 odsto koji veruju Amazonu, 62 odsto koji veruju Guglu, 60 odsto Majkrosoftu i 47 odsto Jahuu.

XS
SM
MD
LG