Linkovi

Pritisci na Fejsbuk povodom zloupotrebe miliona podataka korisnika


Jedna od vodećih društvenih mreža Fejsbuk suočava se sa sve većim pritiscima pošto su u javnost dospele informacije da su pokradeni podaci miliona korisnika u političke svrhe.

Kongresni lideri, regulatori u Sjedinjenim Državama i Evropi i državne vlasti vrše pritisak na Fejsbuk da odgovori na pitanja o najnovijim optužbama za manipulisanje podacima korisnika pred predsedničke izbore u Sjedinjenim Državama 2016. godine. Ti podaci su navodno korišćeni za izradu softvera koji bi omogućio predviđanje i uticaj na glasanje birača.

Senatski komitet za trgovinska pitanja poslao je upit društvenoj mreži o tome kako je londonska kompanija za stratešku komunikaciju, Kembridž Analitika navodno iskoristila podatke 50 miliona korisnika Fejsbuka za pomoć političkim kampanjama.

Osnivač i generalni direktor Fejsbuka, Mark Zakerberg
Osnivač i generalni direktor Fejsbuka, Mark Zakerberg

Britanski i američki zakonodavci pozvali su osnivača i generalnog direktora Fejsbuka, Marka Zakerberga da svedoči povodom toga. Fejsbuk je danas održao sastanak o ovom pitanju i eventualnim propustima u bezbednosti korisničkih podataka.

Među pitanjima na koja će Fejsbuk morati da odgovori jeste zašto korisnici čiji su podaci ukradeni nisi bili obavešteni o tome.

Vrednost deonica Fejsbuka je zbog ovog skandala u ponedeljak pala za oko sedam odsto, čime je internet kompanija izgubila 36 milijardi dolara, što je najveći gubitak u jednom danu u poslednje skoro četiri godine. Malo posle otvaranja Vol strita u utorak, vrednost deonica je bila niža za oko tri odsto.

Istraga u vezi saradnje sa kompanijom Kembridž Analitika je poslednja kriza u aferi o problematičnoj ulozi Fejsbuka u američkim predsedničkim izborima 2016. i pojavila se u vreme kada se postavlja pitanje kako bi ta kompanija trebalo da se reguliše i kontroliše u budućnosti.

Sa više od dve milijarde mesečnih korisnika i milijardama dolara zarade, Fejsbuk je postao moćni prenosnik vesti, mišljenja i propagande; koji su većinom namenjeni pojedincima i zasnovani na njihovim specifičnim podacima.

Istražitelji i Fejsbuk su već ustanovili da su hakeri po nalogu Rusije koristili tu društvenu mrežu za širenje dezinformacija i propagande.

Fejsbuk, Jutjub i Tviter u poslednjih nekoliko meseci su uveli promene kako bi umanjili moć automatizovanih naloga i propagande. Fejsbuk je takođe rekao da planira da zaposli 10.000 ljudi zaduženih za bezbednost.

Profesor i kompanija za rudarenje podataka

Nevolje Fejsbuka počele su 2013. kada je korisnicima ponuđena aplikacija “Thisisyourdigitallife” (u prevodu “ovo je tvoj digitalni život”) koju je napravio Aleksandar Kogan, profesor na Univerzitetu Kembridž. Korisnici bi daunlodovali aplikaciju, koja bi zatim prikupila informacija o njihovim profilima kao i o profilima nekih od njihovih prijatelja.

Profesor Kogan je te podatke podelio sa kompanijom Kembridž Analitika – firmom za rudarenje podataka, koja je, kako navode Njujork tajms i “Observer”, bila povezana sa kampanjom američkog predsednika Donalda Trampa.

I mada je prikupljanje podataka u to vreme bilo zakonito, Fejsbuk kaže da je profesor Kogan prekršio pravila kompanije kada je preneo podatke trećoj strani – kompaniji Kembridž Analitika.

Fejsbuk je to otkrio 2015, a zatim je od kompanije Kemdridž Analitika zatraženo da se ti podaci izbrišu, međutim o čitavoj stvari nisu bili obavešteni korisnici čiji su podaci pokradeni. Jedan od izvršnih direktora nadležnih za bezbednost u Fejsbuku navodno zbog toga napušta firmu.

Kembridž Analitika tvrdi da nije zadržala te podatke.

Fejsbuk suspenduje naloge

Kada je prošle nedelje priča o pokradenim podacima dospela u javnost, Fejsbuk je suspendovao naloge Kembridž Analitika i drugih umešanih, uključujući i profesora Kogana.

Iz društvene mreže takođe ističu da su se od onda promenila pravila u vezi sa prikupljanjem podataka i spoljnih aktera. Sada sve aplikacije koje od korisnika traže njihove detaljne podatke moraju da prođu kroz specijalni proces provere aplikacija.

Fejsbuk je angažovao firmu za digitalnu forenziku da sprovede reviziju i utvrdi da li je Kembridž Analitika izbrisala podatke korisnika.

“Ukoliko ti podaci i dalje postoje, to bi predstavljalo ozbiljno kršenje pravila Fejsbuka i neprihvatljivo kršenje poverenja i obaveza koje su te grupe prihvatile”, saopšteno je iz Fejsbuka.

Šta raditi sa Fejsbukom?

Zagovornici prava na privatnost, regulatori i zakonodavci u poslednjih nekoliko meseci vode raspravu o tome kako regulisati Fejsbuk. Trenutno, zakonodavci traže odgovore.

“Imaju odgovornost da obezbede da se te informacije koriste na odgovarajući način, tako da želimo da saznamo kako su ih dobili, kako su korišćene, i želimo da Fejsbuk bude transparentan po tom pitanju”, istakao je republikanski senator iz Južne Dakote Džon Tun.

“Ozbiljno sam zabrint zbog uloge koju je Fejsbuk imao u olakšavanju i dozvoli tajnih prikupljanja i zloupotrebe korisničkih podataka od strane Kembridž Analitika”, tvitovao je demokratski senator iz Oregona Ron Vajden.

XS
SM
MD
LG