Linkovi

Nova primena veštačke inteligencije u borbi protiv ekstremizma


AI
AI

Borba za identifikaciju i uklanjanje ekstremističkih video materijala sa interneta dobila je novo oružje - veštačku inteligenciju za skeniranje hiljada snimaka.

Milioni snimaka se kače na internet svakog dana, tako da je kompanija „ASI Data Science“ iz Londona razvila algoritam veštačke inteligencije napravljen da prepozna video materijal neke ekstremističke grupe.

“Model koji smo napravili je istreniran da traži niz suptilnih signala koji se nalaze na snimcima, a koji mu omogućavaju da napravi razliku između propagande Daeša i svih drugih video snimaka na internetu.", rekao je direktor konsultantske kompanije ASI Data Science , Džon Gibson.

Model je napravljen tako da platforme mogu da ga koriste kao filter dok se snimci aplouduju, i da ukloni propagandni materijal pre nego što bude postavljen na internet”.

To je važno, jer se veruje da propagandni snimci Daeša, odnosno terorističke grupe Islamska država, pomažu u radikalizaciji nekih ekstremista.

“Istraživanje ministarstva unutrašnjih poslova pokazuje da se više od hiljadu različitih ekstremističkih snimaka trenutno nalazi na 400 platformi, tako da iako Gugl i Fejsbuk to reše preko noći, taj sadržaj će i dalje biti dostupan preko internet pretraživača na 398 različitih platformi”, objašnjava generalni direktor kompanije ASI Data Science, Mark Vorner.

Očekuje se da će britanska vlada pokloniti ovaj softver platformama na kojima se trenutno nalaze ekstremistički snimci. “ASI Data Science” ističe da bi njihov softver omogućio jednoj osobi da kontroliše sve video sadržaje, koji se uplouduju na Jutjub ili Fejsbuk u jednom danu.

XS
SM
MD
LG