Linkovi

Fejsbuk suspendovao aplikacije još jedne firme za analitiku


Fejsbuk je suspendovao saradnju sa analitičkom firmom Krimzon Heksagon sa sedištem u Bostonu, dok ne utvrdi kako firma sakuplja i deli podatke korisnika Fejsbuka i Instagrama.

Fejsbuk je suspenziju saradnje objavio u petak.

Vol Strit Džurnal je prvi objavio vest o prekidu te saradnje navodeći da je jedan od klijenata firme Krimzon Heksagon ruska neprofitna organizacija povezana sa Kremljom.

Fejsbuk navodi da Krimzon Heksagon sarađuje sa istragom i da nema dokaza da je kompanija na neprikladan način pristupala informacijama sa Fejsbuka i Instagrama.

"Ne dozvoljavamo inženjerima softvera da grade mehanizme prismotre koristeći informacije sa Fejsbuka ili Instagrama", saopštio je Fejsbuk. "Ozbiljno shvatamo te navode i suspendovali smo te aplikacije dok vodimo istragu."

Kris Bingam, jedan od direktora kompanije Krimzon Heksagon saopštio je na blogu u petak da njegova kompanija "samo prikuplja javno dostupne podatke sa društvenih medija kojima svako može da pristupi."

Dodao je: "Vladini entiteti koji koriste platformu kompanije Krimzon Heksagon to čine iz istih razloga kao i većina naših drugih, nevladinih mušterija - a to je široko i sveobuhvatno razumevanje javne percepcije, preferenci i raspoloženja u odnosu na pitanja koja su važna tim klijentima."

Ranije ove godine, ustanovljeno da je firma Kembridž Analitika na nedoličan način došla do podataka miliona korisnika Fejsbuka.

XS
SM
MD
LG