Linkovi

"Fejsbuk skandal pokazuje da je sistem zaštite podataka u SAD pokvaren"


Ilustracija
Ilustracija

Propusti koji su omogućili konsultantskoj kući “Kejmbridž analitika” da pristupi ličnim podacima 87 miliona korisnika Fejsbuka, izazvali su su oštre reakcije i zabrinutost zbog privatnosti na internetu, a pre svega mogućnosti velikih internet platformi da to kontrolišu. U emisiji Glasa Amerike “Zajedno sa Gretom van Sasteren” stručnjaci su govorili o ovom problemu i kako bolje zaštiti privatnost korisnika, a opet ostaviti internet otvorenim.

Drugog dana pretresa na Kapitol Hilu, osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg se još jednom izvinio zakonodavcima.

“Nismo dovoljno dobro sagledali našu odgovornost i to je bila velika greška. To je moja greška i žao mi je”.

Fejsbuk se našao na udaru posle navoda da su podaci miliona korisnika završili u rukama “Kejmbridž analitike”, britanske firme koja se bavi profilisanjem birača i koju je unajmio izborni štab Donalda Trampa, kako bi pronao svoje moguće pristalice među biračima 2016..

“Sada je jasno je da nismo učinili dovoljno da sprečimo štetan uticaj tih aplikacija, isto važi i za lažne vesti, strano mešanje u izbore, govor mržnje i zaštitu podataka kod novih aplikacija”

To nije dovoljno, kaže saradnica “Brukingsa” Nikol Tarner Li u emisiji Glasa Amerike “Zajedno sa Gretom van Sasteren”.

Mislim da je samo izvinjenje previše neozbiljno, ovo je velika stvar”.

Potpredsednik Centra za demokratiju i tehnologiju Kris Kalabriz kaže da skandal sa Fejsbukom otkriva dublji problem.

“Ovo je mnogo veća stvar od toga da li se nekome dopadaju snimci mačaka ili slične trivijalne informacije. Zapravo, otkriva da je sistem za zaštitu podataka u SAD jednostavno pokvaren”.

Terel Meksvini, iz Federalne trgovinske komisije – regulatornog tela koje bi trebalo da štiti korisnike od prevara ili nepoštene poslovne prakse, za Glas Amerike kaže da tu industriju treba više kontrolisati.

“Vidimo da platforma, koja je veoma dobra za povezivanje ljudi, jednako može da se iskoristi za širenje lažnih informacija, dezinformacija i lažnih vesti”.

Ipak, nije jasno kako će se situacija dalje razvijati.

“Moraćemo nekako da se zaštitimo. Ljudi moraju da budu otvoreni i da shvate da sve što stave na internet ima posledice. Istovremeno, i kompanije treba otvoreno da kažu ljudima o kakvim posledicama je reč”., kaže Tarner Li.

“Mislim da svi treba da imamo kontrolu nad ličnim informacijama, ali moramo da vodimo računa i o sistemima, koji bi da nam ukinu slobodu govora. Fejsbuk ima veliku kontrolu nad onim što govorimo”, ocenjuje Kalabriz.

Zakerberg je rekao da je neka vrsta regulacije neizbežna, ali je uporozio zakonodavce da, pri donošenju propisa, vode računa da ne ugroze manje kompanije.

XS
SM
MD
LG