Linkovi

Zakerberg neće da odgovara britanskim parlamentarcima


Logo Fejsbuka ispred kancelarija društvene mreže u Londonu, 4. decembar 2017. REUTERS/Toby Melville
Logo Fejsbuka ispred kancelarija društvene mreže u Londonu, 4. decembar 2017. REUTERS/Toby Melville

Skandal oko zloupotrebe podataka korisnika Fejsbuka daleko je od kraja. Eksplozivne optužbe su pogodile u srce britanske podeljene političke scene. Kampanja za bregzit je obmanula javnost i možda je uticala na ishod glasanja 2016. Osnivač i generalni direktor najveće društvene mreže, Mark Zakerberg međutim neće se pojaviti pred britanskim zakonodavcima kako bi odgovorio na pitanje kako su podaci 50 miliona ljudi dospeli u ruke političke konsultantske firme Kembridž Analitika.

Šef Fejsbuka Mark Zakerberg rekao je da ne planira da odgovara na pitanja britanskih zakonodavaca o zloupotrebi podataka – skandalu koji je pogodio obe strane Atlantika.

Zakerberg je odlučio da u London pošalje direktora za tehnologiju ili direktora za proizvode Fajsbuka, koji će se umesto njega pojaviti pred britanskim komitetom.

Oni će odgovoriti na pitanja kako su podaci miliona korisnika dospeli u ruke britanske firme Kembridž Analitika.

Predsedavajući britanskog komiteta, međutim, kaže da bi voleo da čuje objašnjenje od samog Zakerberga, makar putem video linka.

“Verujemo da s obzirom na ozbiljnu prirodu optužbi koje su iznete oko pristupa i korišćenja podataka korisnika Fejsbuka, da bi bilo prikladno da Zakerberg priloži dokaze ovom komitetu”, rekao je Damijen Kolins, predsedavajući britanskog komiteta za kulturu.

Međutim kancelarija za javne odnose Fejsbuka u Velikoj Britaniji kaže da su Zakerbergovi zamenici u boljoj poziciji da odgovaraju na pitanja.

Kompanija Kembridž Analitika je u centru kontroverze u Sjedinjenim Državama i Britaniji zbog prikupljanja i zloupotrebe ličnih podataka sa Fejsbuka. I kampanja za bregzit i izborni tim predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa 2016. su bili klijenti te kompanije.

Kristofer Vajli, bivši zaposleni u Kembridž Analitici
Kristofer Vajli, bivši zaposleni u Kembridž Analitici

Informer, bivši zaposleni u Kembridž Analitici Kristofer Vajli u utorak je svedočio pred britanskim parlamentom gde je izjavio da je kanadska kompanija “AggregateIQ” radila na softveru pod nazivom Ripon. On je rekao da su podaci sa Fejsbuka korišćeni kako bi se identifikovali republikanski glasači pred američke izbore.

Britanski parlament sprovodi istragu da li je tu kanadsku firmu za reklamiranje možda ilegalno finansirala kampanja za bregzit.

Vajli veruje da jeste - “Mislim da je potpuno razumno reći da bi na referendumu mogao da bude drugačiji ishod da nije bilo, po mom mišljenju, prevare”.

“AggregateIQ” je odbacila bilo kakvu umešanost sa Kembridž Analitikom.

U medijima i na društvenim mrežama su se pojavile i instrukcije kako svako može da dođe do svojih podataka koje Fejsbuk čuva. Mnogu su zatim bili zgroženi kada su shvatili da su tu sačuvani svi brojevi telefona njihovih ličnih kontakata, a neki korisnici su i prijavili da su sve njihove SMS poruke sa Androida takođe među sačuvanim informacijama.

Zakerberg se prošle nedelje izvinio zbog greške koju je Fejsbuk napravio i obećao da će preduzeti oštrije korake kako bi umanjio pristup takvim informacijama spoljašnjim aplikacijama.

Zgrada federalne komisije za trgovinu u Vašingtonu
Zgrada federalne komisije za trgovinu u Vašingtonu

Inače, vlada Sjedinjenih Država je zvanično otvorila istragu protiv Fejsbuka. Američka federalna komisija za trgovinu je u ponedeljak objavila da ispituje kontrolu privatnosti društvene mreže.

Deonice Fejsbuka su posle te objave pale za još dva odsto, pošto je vrednost kompanije prošle nedelje pala za 90 milijardi.

XS
SM
MD
LG