Linkovi

Fejsbuk da bolje zaštiti privatnost korisnika


Od kako je u javnost dospela vest o zloupotrebi korisničkih podataka sa Fejsbuka, društvena mreža je uvela niz promena, ali još uvek nije jasno da li će to da zadovolji regulatore i zakonodavce.

“Došli smo do tačke ključanja sa Fejsbukom i privatnošću”, kaže Mark Rotenberg, predsednik Centra za privatnost elektronskih informacija. “Ono što je trenutno najzanimljivije je broj sila – politička, ekonomska i društvena – koje se približavaju jedna drugoj. Mislim da će praktična posledica toga biti da će doći do neke velike promene”.

Sa više od dve milijarde korisnika, Fejsbuk se našao u žiži kontroverze zbog zloupotrebe podataka 50 miliona korisnika društvene mreže, koji su preko spoljašne aplikacije dospeli u ruke firme za politička istraživanja Kembridž Analitika.

Šta je, i da li je Kembridž Analitika uradila nešto sa tim podacima nije jasno, ali ta kompanija tvrdi da je obrisala sve podatke. Vest je međutim bacila svetlo na to koliko je privatnih informacija korisnika dostupno na Fejsbuku i kako se sa njima postupa.

Povlačenje sponzora

Firma za potrošačku elektroniku “Sonos”, prodavnica auto-delova i servisiranja “Pep Boys”, i proizvođač Firefox intrenet pretraživača Mozila, su povukli svoje reklame sa Fejsbuka posle izbijanja kontroverze sa podacima korisnika.

“Voleli bismo da vidimo veću transparentnost prema korisnicima i da im se pruži više izbora”, rekla je Denel Dikson, direktorka za poslovanje Mozile.

Njena poruka Fejsbuku: “Kada počnete ovo ozbiljnije da shvatate i kada se fokusirate i uvedete promene, vratićemo se”.

Osnivač i generalni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg se preko društvene mreže i TV mreže CNN javno izvinio povodom toga obećavši da će preduzeti korake da zaštiti korisničke podatke. “Ovime smo značajno izneverili poverenje korisnika, i zaista mi je žao zbog toga”, rekao je Zakerberg.

Društvena mreža je takođe objavila oglase u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama u kojima se izvinjava jer izneverila poverenje.

Mnoštvo samonametnutih promena

Nakon što su državni i federalni regulatori pokrenuli istrage, a nekoliko kongresnih komiteta pozvali Zakerberga da svedoči, Fejsbuk je uveo mnoštvo promena.

Korisnici sada lakše mogu da podese privatnost, a postoji i opcija za brzo daunlodovanje podataka koje Fejsbuk poseduje o njima. Takođe su prekinuti ugovori sa većim brokerima za podatke.

Fejsbuk će uskoro saznati da li su te promene dovoljne.

Regulacije ili samouprava?

Kompanije iz Silicijumske doline već dugo zagovaraju da je samoregulacija bolja za inovacije nego pravila i propisi koje bi uvela vlada. Međutim te kompanije se takođe susreću sa ogromnim brojem državnih, federalnih i međunarodnih regulatora, koji bi mogli da rade protiv kompanije.

U Sjedinjenim Državama, najveća zabrinutost Fejsbuka je istraga o njenom poslovanju, koju je prošlog meseca pokrenula Federalna komisija za trgovinu.

Glavno pitanje je da li je Fejsbuk prekršio dekret iz 2011. sa agencijom za zaštitu potrošača u kojem je propisano da društvena mreža mora da dobije saglasnost korisnika za bilo kakvu upotrebu njihovih privatnih podataka. Kazna za svako kršenje tog propisa iznosi 4.000 dolara, što analitičari kažu da bi Fejsbuk koštalo milijarde dolara.

Osim Federalne komisije za trgovinu, istrage protiv Fejsbuka je pokrenulo i nekoliko državnih tužilaca.

Pored regulatora, zakonodavci u Vašingtonu i u federalnim državama širom zemlje raspravljaju šta može da se učini kako bi se bolje zaštitili korisnici društvenih medija. Zakerberg bi trebalo da svedoči pred Komitetom za pravosuđe u Senatu iduće nedelje.

U međuvremenu, moguće je da će istrage biti pokrenute i u Velikoj Britaniji i Kanadi.

XS
SM
MD
LG