Linkovi

Direktor Fejsbuka svedoči u Senatu zbog zloupotrebe podataka korisnika


Direktor Fejsbuka Mark Zakerberg na svedočenju u Senatu
Direktor Fejsbuka Mark Zakerberg na svedočenju u Senatu

Direktor Fejsbuka Mark Zakerberg svedoči pred grupom američkih senatora, pošto se izvnio za to što je njegova kompanija firmi Kembridž Analitika dala podatke miliona korisnika.

Na početku pretresa u Senatu, Zakerberg je rekao da mu je žao. Takođe je priznao da Fejsbuk 2015. nije obavestio korisnike o tome da Kembridž Analitika sakuplja njihove podatke. Zakerberg je objasnio da je Fejsbuk tada naložio Kembridž Analitici da prestane sa skupljanjem podataka I obriše do tada prikupljene informacije I da je zbog toga taj slučaj smatrao rešenim.

Direktor Fejsbuka će u sredu svedočiti pred u odboru Predstavničkog doma Kongresa.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe i trgovinu Čak Gresli rekao je ranije da korisnici “zaslužuju da znaju kako se njihove informacije dele i koliko su bezbedne i da sa Zakerbergom želi da vidi na koje načine će uskladiti inovacije I bezbednost korisnika".

Zakerberg se privatno sastao sa zakonodavcima u Vašingtonu u ponedeljak i izdao saopštenje da je “društvena mreža trebalo da uradi više da zaštiti I sebe I korisnike od zloupotrebe podataka”.

“Nismo dovoljno dobro sagledali našu odgovornost, I to je bila velika greška. To je bila moja greška I žao mi je”, napisao je Zakerberg.

Zakerberg je pozvan da svedoči pošto su prošlog meseca procurele informacije da su podaci miliona korisnika bez njihovog znanja dati firmi Kembridž Analitika, britanskoj kompaniji koja se bavi profisilisanjem birača, a koju je angažovao izborni štab Donalda Trampa pred izbore 2016.

Fejsbuk je dozvolio britanskoj kompaniji da kreira aplikaciju na društvenoj mreži, preko koje je 200 hiljada korisnika ostavljalo informacije o sebi i koje je, preko aplikacije, prikupljala Kembridž Analitika. Ipak, broj onih čiji su podaci uzeti je mnogo veći pošto je aplikacija sakupljala podatke i Fejsbuk prijatelja korisnika. Ukupno, podatke oko 30 miliona ljudi.

“Ako je sprečimo zloupotrebu društvenih mreža, niko od nas neće imati privatnost”, rekao je demokratski senator u Odboru za trgovinu Bil Nelson.

U međuvremenu, Fejsbuk je počeo da obaveštava desetine miliona korisnika te mreže, od kojih je većina u SAD, da je njihove podatke možda uzela Kembridž Analitika.

XS
SM
MD
LG