Linkovi

Fejsbuk najavljuje promenu politike privatnosti korisnika


Korisnik Fejsbuka
Korisnik Fejsbuka

Fejsbuk je najavio promenu politike privatnosti korisnika nakon suočavanja sa intenzivnim optužbama pošto je kompanija Kembridž Analitika, britanska firma povezana sa Donaldom Trampom, nelegalno skupila podatke 50 miliona korisnika.

Fejsbuk je kritikovan i zbog prikupljanja brojeva telefona, imenika, poruka i poziva korisnika androida. Društvena mreža je objavila da su čuli “jasnu i glasnu poruku 2,2 milijarde korisnika da je promena neophodna”.

Promene podešavanja privatnosti ne uključuju prikupljanje novih podataka korisnika, ali se najavljuje da će promene korisnicima omogućiti da lakše podese privatnost svojih profila. Fejsbuk se suočava sa kritikama jer je uzbunjivač Kristofer Vajli, nekadašnji zaposleni u firmi Kembridž Analitika, objavio da je Fejsbuk prikupio podatke korisnika kako bi uticao na referendum u Britaniji i izbore u Americi.

Koosnivač i direktor Fejsbuka Mark Zakerberg pristao je da svedoči na pretresu u Kongresu sledećeg meseca i objasni kako je Kembridž Analitika uspela da prikupi podatke miliona korisnika.

XS
SM
MD
LG