Linkovi

Zakerberg: Neizbežna neka vrsta regulacije na internetu


Svedočenje Marka Zakerberga u Kongresu
Svedočenje Marka Zakerberga u Kongresu

Direktor Fejsbuka Mark Zakerberg svedoči pred odborom Predstavničkog doma Kongresa. Na početku svedočenja Zakerberg je rekao da su među podacima koje je nepropisno uzela kompanija Kembridž Analitika sa Fejsbuka, i njegovi lični podaci.

Ipak, odbacio je primedbe članova Kongresa da korisnici nemaju kontrolu nad svojim podacima na Fejsbuku.

“Svaki put kad neko nešto podeli na Fejsbuku, to se kontroliše. Ne tamo negde u podešavanjima, već tamo gde nešto delite”, rekao je Zakerberg.

Međutim, priznanje da su i njegovi podaci među onima koje je nepropisno uzela Kembridž Analitika, Zakerbergu otežava da ubedi zakonodavce da korisnici mogu da kontrolišu svoje podatke ako tako podese nalog.

“Kako korisici mogu da kontrolišu svoje podatke ako ni Fejsbuk ne može da ima kontrolu nad podacima?”, upitao je demokrata Frenk Palon iz Nju Džerzija.

Zakerberg je u donjem domu Kongresa branio praksu zaštite privatnosti svoje kompanije.

Ipak, istakao je da će na interentu biti potrebna neka vrsta regulacije.

Zakerberg je rekao da je "je neka vrsta regulacije internet kompanija neizbežna", što je ideja koja se mogla ranije čuti od demokratskih i republikanskih zakonodavaca.

Još nije jasno kako bi ta regulacija izgledala, ali bi se odnosila na bolju zaštitu podataka. Zakerberg je upozorio zakonodavce da vode računa o predlozima, jer Fejsbuk ima sredstava da se prilagodi regulativi, ali ih manje kompanije možda nemaju.

Direktor Fejsbuka je u utorak odgovarao na pitanja članova Odbora za pravosuđe i trgovinu u Senatu, o tome koliko je Fejsbuk transparentan i koliko štiti pritvatnost korisnika.

Zakerberg je odgovarao na pitanja povodom afere u kojoj je Fejsbuk firmi Kembridž Analitika, koja se bavi profilisanjem glasača, omogućio da uzme podatke 87 miliona korisnika i zloupotrebi ih, navodno, u političke svrhe i tako uticala na birače pred izbore u SAD 2016.

Zakonodavci žele bolju zaštitu podataka. Zakerberg je rekao da mu je žao zbog propusta i da je greška njegova. Senatori su zahtevali akciju od direktora Fejsbuka.

“Ako Fejsbuk ili druge društvene mreže ne srede situaciju, niko od nas više neće imati nikakvu privatnost, rekao je najviše rangirani demokrata u Odboru Bil Nelson. “Ako Fejsbuk ili druge onlajn kompanije ne zaustave ugrožavanje privatnosti – moraće Kongres”, rekao je Nelson.

“Ja sam osnovao Fejsbuk, i vodim kompaniju, i ja sam odgovoran za sve što se dešava”, rekao je Zakerberg. On je obećao da će Fejsbuk istražiti I ako treba blokirati druge firme I onemogućiti im pristup platformi.

Senatori su takođe zatražili uveravanja da Fejsbuk i druge društvene mreže blokiraju lažne profile koje su ruske sajber kompanije napravile kako bi širile svoje poruke pred izbore 2016.

“Proveravaćemo identitet svakog političkog oglašivača. Takođe ćemo otežati rusko mešanje ili mešanje drugih koji žele da šire dezinformacije po mreži”, rekao je Zakerberg.

Do sada, društvene mreže su uglavnom same regulisale svoj rad. Nekolicina senatora smatra da Kongres treba da zaštiti korisnike platformi.

Smatram da ne treba da bude regulacije. Pravo pitanje, u momentu kada internet postaje sve važniji u životima ljudi, je: šta je prava regulacija?”, kaže Zakerberg.

XS
SM
MD
LG