Linkovi

Zakerberg uskoro svedoči u Kongresu SAD


Vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg

Osnivač i generalni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg svedočiće u Kongresu 11. aprila u vezi skandala sa firmom Kembridž Analitika, koji je uzdrmao društvenu mrežu.

Komitet za energetiku i trgovinu u Predstavničkom domu Sjedinjenih Država saopštio je da će Zakerberg odgovarati na pitanja o zloupotrebi podataka desetina miliona korisnika Fejsbuka, do kojih je došla konsultantska firma Kembridž Analatika i možda ih iskoristila za uticaj na birače pred američke predsedničke izbore 2016. Predsednička kampanja predsednika Donalda Trampa je unajmila tu firmu za predizbornu kampanju plativši skoro šest miliona za njene usluge.

Predsedavajući Komiteta Greg Volden i demokrata Frenk Palon rekli su da očekuju da će svedočenje da “skrene pažnju na zaštitu podataka potrošača i da pomogne Amerikancima da bolje razumeju šta se na internetu događa sa njihovim privatnim podacima”. Ovo je prvi panel od ukupno tri kongresna komiteta koji su pozvali Zakerberga da svedoči.

Predstojeće svedočenje je usledilo pošto direktori Fejsbuka nisu uspeli da odgovore na pitanja tokom privatnog sastanka sa kongresnim službenicima o tome kako društvena mreža i spoljni programeri koriste i štite korisničke informacije.

Još nije jasno da li će Kongres ili Trampova administracija pokrenuti akciju protiv Fejsbuka, ali ta kompanija je dobro pozicionirana da se suprotstavi bilo kakvim pritiscima za regulaciju.

Taj internet gigant ima ogroman lobi u Vašingtonu. U dokumentima koji su dostavljeni Senatu i Predstavničkom domu, Fejsbuk je 2017. potrošio više od 17 miliona dolara, od čega je većina uložena u interni lobistički tim koji se sastoji od bivših političara iz obe vladajuće stranke. Zakerbergova kompanija je lobirala za mnoštvo pitanja, među kojima su potencijalna promena državnih programa prismotre, kao i pitanje korporativnog poreza.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG