Linkovi

Rusko mešanje - dobro "podmazana" propagandna mašina


Rusija poseduje multidimenzionalnu propagandnu mašineriju, dok je putem medija i društvenih mreža pokušala da utiče na američke predsedničke izbore 2016. To nije izolovan primer nove vrste pretnji sa kojim se svet suočava. Jedan tim američkih analitičara proveravao je stotine hiljada lažnih tvitova i fejsbuk poruka - koordinisanih od strane Moskve. Njihova analiza obavljena je neposredno posle podizanja optužnica protiv 13 ruskih državljana i tri kompanije, zbog pokušaja mešanjau američki politički život.

Bivši vebsajt Agencije za istraživanje interneta sa sedištem u Sankt Peterburgu, poznatiji je kao lice fabrike trolova, pomoću kojih su ruske ekipe širile lažne medijske izveštaje i lažne reklame po vebu i društvenim mrežama, sa ciljem da utiču na ishod američkih predsedničkih izbora, kažu istražitelji. Kancelarije su sada prazne, mnogi od lažnih računa su ugašeni.

Međutim, njihove poruke arhivirane su u digitalnoj forenzičkoj laboratoriji Atlantskog saveta u Vašingtonu. Predstavljajući svoje nalaze na nedavnoj Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, tim Bena Nimoa prikazao je koliiko čvrsto Kremlj kontroliše različite delove svoje dobro podmazane propagandne mašinerije.

“Tu su nalozi propagandnih ekspozitura kao što su Raša Tudej i Sputnjik. Videćete diplomatske naloge ruske ambasade u Južnoj Africi ili ruskog Generalnog konzulata u Ženevi. Imate sajtove koji tvrde da su nezavisni, ali za koje su forenzički naučnici dokazali da su finansirani iz jednog istog izvora - budžeta ruske vlade. Tu su i trol nalozi. Postoje i digitalni 'botovi,' čiji je posao da sve munjevito multipliciraju.”

Prošle godine, ruski hakeri ukrali su imejlove Nacionalnog komiteta Demokratske stranke, koji su potom objavljeni na Vikiliksu

"U onlajn arhivi možete da nadjete sve operacije na dan kada su imejlovi iscurili na Vikiliksu. Mogu se videti i kretanja na nalogu ‘fabrike trolova’, koji su bustirali imejlove Demokratskog komiteta. Postoje komentara kao: ‘Kladim se da ih glavni mediji neće objavljivati. Svi bi moralu da klikne na linkove iscureluh imejlova. “Tenesi GOP”, jedan od tviter naloga “fabrike trolova” bio je i najefikasniji – retvitovao je lažnu priču 2.000 puta. Istovremeno i, Raša tudej i Sputnjik su prenosili ‘šokantnu priču o iscurelim imejlovima.’ Očigledno je da su svi delovi te mašinerije čvrsto povezani”, objašnjava Ben Nimo.

U borbi protiv ruske propagande, Nimo i njegov tim nameravaju da obuče korisnike Interneta za takozvani ‘društveni otpor’, na primer, kako se obrnutim procesom može otkriti profil i proveriti prethodne radnje.”

"Pre nego što uđete u nečiji nalog, možda bi trebalo da proverite njegov profil. I trebalo bi sebi da kažete: ‘OK, ako je reč o ličnom tviter nalogu, koliko puta može neko da tvituje. Ako je nalog otvoren tek pre tri nedelje, a već je 150.000 puta nešto tvitovano na tu temu, logično je pitanje koliko u proseku jedna osoba može sve to da postigne sama?”

Rusija negira da pokušava da utiče na američku politiku. Ali stručnjaci kažu da je ovo tek početak na novom polju špijunaže - da će bezbednosne službe i društvo u celini, morati da nauče kako da suzbijaju tu novu pretnju.

XS
SM
MD
LG