Linkovi

Rajnke: Rastu podjele i tenzije u Crnoj Gori, vlast da ispuni obećanja i zadrži zemlju na evroatlantskom kursu


Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori
Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka SAD u Crnoj Gori

Ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je u četvrtak da polarizacija i podjele u Crnoj Gori rastu što, kako smatra, otvara prostor za uticaj Rusije. Ona je pozvala vlast i opoziciju da pronađu zajednički cilj i rade za javni interes, prenijeli su crnogorski mediji.

Govoreći na predstavljanju studije Digitalnog forenzičkog centra “Uloga Rusije na Balkanu: Slučaj Crne Gore”, u Podgorici, ambasadorka Rajnke rekla je da je tokom posljednjih dešavanja u Crnoj Gori koja su pratila ustoličenje mitropolita primorsko-crnogorskog Joanikija na Cetinju, bilo očigledno "da polarizacija i podjele rastu u Crnoj Gori”, navodeći da je to brine “zbog evroatlantske budućnosti zemlje".

"Scene bijesa, straha i podjela koje sam vidjela su me šokirale. Nisam vjerovala da je ova država došla do tako opasne tačke i bojim se da je Rusija sa svojim političkim i religijskim zastupnicima iz zemlje i regiona pronašla plodno tle u dubokoj podijeljenoj Crnoj Gori uz pomoć kojih će da udalji zemlju od euroatlantske budućnosti. Ne smijemo dozvoliti da se to desi", navela je ambasadorka SAD-a Džudi Rajzing Rajnke, prenose crnogorski mediji.

Rajnke je istakla da su Sjedinjene američke države "tražile od nosilaca lista vladajuće većine, Zdravka Krivokapića, Alekse Bečića i Dritana Abazovića, “da ispune i održavaju obećanja koja su dali prije godinu – da zadrže Crnu Goru na euroatlantskom kursu, održavaju važne stubove vanjske politike i sprovode reforme neophodne za evropski put".

Ona je, zatražila i "od predsjednika Mila Đukanovića i drugih opoziocionara da političke razlike stave po strani i rade u javnom inetresu".

Rajnke je poručila vlasti i opoziciji da je "evroatlantska budućnost put koji ste svi izabrali”, te da pronađu oblasti u kojima može da se napreduje,, kao zajednički cilj.

“Izbjegavajte pitanja koja će izazvati dugoročnu polarizaciju i podići tenzije. Posljednja dešavanja trebalo bi da budu poziv za buđenje za sve one koji jednostavno žele mir i prospertitet“, rekla je Rajnke, koja je istakla da će članstvo u Evropskoj uniji donijeti svjetliju budućnost, te da bi zato građani Crne Gore "trebalo da traže od političkih lidera rješenja radije nego retoriku".

Ona je dodala da fokus treba da bude na ekonomiji, obrazovanju, stavljanju pandemije pod kontrolu a ne na politici.

Prema njenim riječima, “fokus ne treba da bude na pitanjima koja dijele, poput popisa, koji zagovaraju oni koji se nadaju da će dodatno da podijele narod na nas i njih". "Njihov dobitak je gubitak ove države", dodala je.

„Sjedinjene Američke Države podržavaju uspostavljanje dijaloga vlasti, opozicije i civilnog sektora koji bi vodio ka zapadnom putu. Ali međunarodna zajednica ne može da želi zapadnu budućnost za Crnu Goru više nego što to ona želi sama za sebe. Budućnost države zavisi od naroda Crne Gore. Sjedinjene države su uz vas, kao partner, prijatelj i saveznik ali težak posao na putu eurpotlantske budućnost moraju da obave građani“, zaključuila je ambasadorka Rajzing Rajnke .

Povezani članci

XS
SM
MD
LG