Linkovi

DF i Demokrate traže rekonstrukciju Vlade


Vladajuće političke grupacije u Crnoj Gori, Demokratski front i Demokrate, koji sa Gradjanskim pokretom URA podržavaju Vladu Zdravka Krivokapića, kasno u srijedu su, u zajedničkom saopštenju, zatražili rekontrukciju Vlade, koja bi prema njihovom prijedlogu, trebalo da ima 18 umjesto dosadašnjih dvanaest ministarstava.

“Postojeću 42. Vladu Crne Gore potrebno je rekonstruisati na način da umjesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsjednika, s tim što bi potpredsjednici ujedno mogli da budu i resorni ministri”, navodi se u zajedničkom saopštenju Demokrata i Demokratskog fronta.

DF i Demokrate navode da bi podjela resora bila dogovarana sa formalnim predlagačem rekonstrukcije Vlade, a političke organizacije, saglasno propisanim procedurama i demokratskim standardima, kandidovale svoje predstavnike.

Oni su podsjetili da je “na poslednjem sastanku predsjednika i predstavnika konstituenata parlamentarne većine dogovoreno je da je potrebno da dva najveća politička subjekta postignu dogovor o načinu razrješenja otvorenih političkih pitanja koja onemogućavaju redovno funkcionisanje i da ostali neće biti kočnica tome”.Uvažavajući taj zahtjev, u prethodnim danima su obavljene konsultacije između predstavnika Demokratskog fronta i Demokrata, piše u saopštenju.

“Tužilački savjet će se izabrati na sjednici na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada. Na prethodno navedeni način bi biće riješena otvorena politička pitanja, osnažena 42. Vlada i postignut potreban nivo političke stabilnosti neophodan za dalje reformske procese”, navodi se u zajedničkom saopštenju dvije vladajuće političke grupacije.

Nakon pobjede na izborima 30. avgusta prošle godine, Demokratski front i Demokrate zajedno imaju 37 poslanika, dok im tijesnu većinu u 81-članom parlamentu obezbjeđuju četiri poslanika Građanskog pokreta URA.

XS
SM
MD
LG