Linkovi

Abazović: Nije bilo otkazivanja poslušnosti u bezbjednosnom sektoru, postojala velika bezbjednosna prijetnja za poglavara SPC


Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović (Foto: RTCG)
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović (Foto: RTCG)

Crnogorski vicepremijer Dritan Abazović saopšio je da nije bilo otkazivanja poslušnosti u policiji u noći uoči ustoličenja mitropolita Joanikija i potvrdio “da je postojala velika bezbjednosna prijetnja za poglavara SPC” Porfirija.

Abazović je naveo da nije bilo slučajeva otkazivanja poslušnosti u sektoru bezbjednosti, “već je bilo slučajeva odredjenog emotivnog kolebanja kod pojedinih ljudi”.

Abazović je rekao da je “sektor bezbjednosti funkcionisao besprekorno”, te da su imali specijalnu akciju dovođenja mitropolita Joanikija i patrijarha Porfirija na Cetinje.

Ne dozvoljavam nikome da stavlja na teret ljudima nešto što im ne pripada. Svako ko je odbio bilo koji zadatak će biti suspendovan”, rekao je Abazović.

On je rekao da je partijarh SPC štićena ličnosti i da je obaveza policije da ga drži što dalje od opasnosti.

“I ovdje smo imali suprotno djelovanje da treba da ga uvedemo u opasnost i onda neko želi da optuži policiju i bave se da li je neko bio za ustoličenje ili ne. To nije pitanje bezbjednosti i to nije pitanje koje treba da se postavi nego da li će biti ugroženi nečiji životi i da li će iz toga izaći veći haos", rekao je on.

Abazović je rekao da će istraga utvrditi detalje i činjenice tokom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, kao i da je postojala velika bezbjednosna prijetnja za poglavara SPC, što je, kako je rekao, patrijarh potvrdio svojom izjavom.

To je bila teška odluka i jako je bilo teško da štićenu ličnost na krajnje bezbjednost način odvedeno na određenu destinaciju. Gospodin Porfirije je svojom izjavom potvrdio da tako nešto nije bilo jednostavno izvršiti”, rekao je.

On je rekao da ne dozvoljava da se na bilo koji način baci sjenka na bilo kojeg službenika policije koji su, uprkos svemu, izašli sa najboljim rezultatima.

“Mi se ne ponosimo upotrebom suzavca, ali ovdje nedostaje dijalog i politička kultura”, rekao je Abazović.

XS
SM
MD
LG