Linkovi

Veljoviću ukinut pritvor, Krivokapić: Pravosuđe ostalo jedina zarobljena institucija


Čovek hoda ispred zapaljenih guma na barikadi postavljenom na putu na ulazu u Cetinje, tokom protesta protiv inauguracije novog čelnika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, 5. septembra 2021.
Čovek hoda ispred zapaljenih guma na barikadi postavljenom na putu na ulazu u Cetinje, tokom protesta protiv inauguracije novog čelnika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, 5. septembra 2021.

Osnovni sud na Cetinju ukinuo je pritvor savjetniku za bezbjednost predsjednika Crne Gore i bivšem direktoru Uprave policije, Veselinu Veljoviću, koji je u nedelju po nalogu premijera Zdravka Krivokapića priveden istražnom sudiji pod sumnjom u napad na policajce u nedjeljnim nemirima na Cetinju, prenosi RTCG.

Veljović je po izlasku rekao da je upravo Sud donio rješenje da se ukida pritvorski osnov za njegov dalji boravak u pritvoru, i ocijenio da to “potvrđuje da Crna Gora ima kapacitete i institucije”.

“Vjerujem da je ovdje riječ ne o činjenicama i ne o istini, nego o političkom progonu i političkoj osveti premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića”, rekao je Veljović i poručio da “neće uspjeti da ga uplaše niti ućutkaju”.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, komentarišući odluku suda o ukidanju pritvora Veljoviću, rekao da rekao je “pravosudje ostalo jedina zarobljena institucija”.

Premijer je u obraćanju javnosti rekao da je ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija na Cetinju bio “povod da odredjene strukture, koje pripadaju odredjenom dijelu politike koja pokušava od 30. avgusta prošle godine da prekroje rezultate izborne volje gradjana, destabilizuju Crnu Goru, uvedu nered, haos i nepoštovanje Ustava i zakona, prenosi RTCG.

Policija na ulazu u Cetinje (Foto: VOA)
Policija na ulazu u Cetinje (Foto: VOA)

On je najavio da će odgovarati svi koji su se na bilo koji način u nedjeljnim dogadjajima na Cetinju ogriješili prema zakonu, ali i da će “biti preispitan svaki čin svakog pojedinca u komandnom dijelu odgovornosti”.

“…Koji je obezbijedio, ili nije obezbijedio, uradio ili ne, djelovao ili ne, i to će u sljedećih sedam dana biti uradjeno i vi ćete biti informisani. Niko neće biti poštedjen, bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti”, rekao je.

Odgovarajući na pitanje ko je komandovao dešavanjima na Cetinju, on ili direktor policije Zoran Brdjanin, Krivokapić je rekao da je prelomni momenat bio kada je on rekao da ide na Cetinje i “da ga ne interesuje ko će da ga štiti”, nakon čega je “komandni sistem prepušten profesionalcima”.

“Sumnjam da je postojao, ne jedan, nego dva sistema, koji ima samo sektor bezbjednosti. To znam od oktobra 2020. i tragam gdje se to nalazi. Niko to nije još otkrio jer nemamo tehnologiju koja to može da uradi", rekao je.

On je ocijenio da su “svi željeli da vide silu i da se na silu odgovori adekvatno” i dodao da se to nije desilo i da su “propali planovi onih stratega koji su Crnu Goru 30 godina doveli u ovakvo stanje” i da su ti stratezi od strane Uprave policije imali informaciju o tome što se sprema na Cetinju.

EU sve više zabrinuta zbog situacije u Crnoj Gori

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez saopštila je, komentarišući nemire koji su pratili ustoličenje mitropolita SPC Joanikija na Cetinju u nedelju, da "razvoj događaja u Crnoj Gori sve više zabrinjava", pozivajući sve donosioce odluka da dokažu svoju posvećenost evropskim vrijednostima i putu zemlje u EU.

"Sloboda okupljanja je osnovno pravo EU. U isto vrijeme, to pravo bi trebalo primjenjivati ne dovodeći u pitanje javno zdravlje, i uz puno poštovanje vladavine prava, javnog reda i bezbjednosti svih građana Crne Gore", rekla je Pisonero Hernandez za Glas Amerike.

Ona je pozvala na suzdržanost i istakla da "svaka upotreba sile mora biti odmjerena i proporcionalna u svakom trenutku".

"Pozivamo na suzdržanost i očekujemo da nadležne vlasti propisno istraže i obezbijede efikasno sudsko praćenje svih slučajeva nasilja, kako nad demonstrantima, tako i nad pripadnicima policije", rekla je Pisonero Hernadez.

Portparolka EK poručila je da je "široki međupartijski dijalog, s ciljem prevazilaženja podjela, ključno je za očuvanje stabilnosti u zemlji i za njen napredak na putu prema EU".

“Sada je vrijeme da svi donosioci odluka u Crnoj Gori dokažu svoju posvećenost evropskom putu i evropskim vrijednostima, tako što će promovisati mir i toleranciju i zajednički raditi kontruktivno, iznad svih političkih razlika, za dobrobit građana i evropske budućnosti zemlje", zaključila je Pisonero Hernandez.

Žaljenje policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije Crne Gore izrazili su žaljenje, kako su naveli, “što smo svi zajedno došli u situaciju koja je iziskivala mobilizaciju značajnih policijskih snaga”.

“Dali smo sve od sebe da se ne prekorače ovlašćenja i da ispoštujemo sve aktere, a svaki primjer za koji se navodi da je toga bilo pomno ćemo ispratiti”, navodi se, pored ostalog, u zajedničkom saopštenju ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije.

Oni su istakli da žale zbog neprijatnosti koje su pojedini gradjani imali i pozvali političke lidere da rade na smirivanju tenzija.

Policija i demonstranti na ulazu u Cetinje
Policija i demonstranti na ulazu u Cetinje

Blokada puteva prema Cetinju i sukob demontranata i policije koja je upotrijebila veliku količinu suzavca, gumene metke i šok bombe, obilježili su ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Mitropolit Joanikije je sa patrijarhom SPC Porfirijem, uz velike mjere obezbjedjenja, u nedelju ujutru helikopterom sletio nedaleko od Cetinjskog manastira, gdje je obavljen čin ustoličenja.

Desetine osoba je povrijedjeno u neredima na Cetinju, a dvije zadržane u policiji zbog napada na policiju - uključujući i Veselina Veljovića, bivšeg direkora Uprave policije i sadašnjeg savjetnika za bezbjednost predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, kome se stavlja na teret napad na službeno lice u toku vršenja dužnosti.

Veljović će u ponedeljak biti sproveden istražnom sudiji u Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju koji će se izjasniti o pritvoru, a njegov advokat Mihailo Volkov saopštio je za RTCG da je sud odbio žalbu na rješenje o 72-časovnom zadržavanju i predložilo pritvor zbog ponavljanja djela i uticaja na svjedoke.

XS
SM
MD
LG