Linkovi

Analitičari o dešavanjima u Crnoj Gori: Odsustvo dijaloga i opasni pad u nacionalizam


Šta posle ustoličenja Joanikija?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Šta posle ustoličenja Joanikija?

Ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u nedjelju na Cetinju, koje su obilježile su nezapamćene etničke tenzije, brojni incidenti i sukob policije sa demonstrantima, analitičar Zlatko Vujović smatra opasnim guranjem zemlje u glasanje po nacionalnom ključu, koje “može da eskalira u svakom trenutku”.

Vujović je ocijenio da su građani najveći gubitnici nakon nedjeljnih događaja na Cetinju, te da se radikalizacija sa nivoa političara prenijela na njih.

“To je nešto što nije dobro za Crnu Goru, to sužava prostor za građanske partije, a tjera građane da ipak glasaju po nacionalnom ključu”, rekao je Vujović u intervjuu Glasu Amerike.

On je rekao da glasanje po nacionalnim linijama znači da bi procrnogorske, sada opozicione partije, “ostvarile jasnu pobjedu na narednim parlamentarnim izborima”, naročito nakon poteza Demokrata i URA, koji su, kako je rekao, “svoje pozicije potpuno identifikovali sa pozicijama Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve”.

Vujović smatra da je najveći gubitnik u tome potpredsjednik Vlade Crne Gore i lider URA, Dritan Abazović, navodeći da je njegova partija u ovom trenutku ostala bez svojih birača suverenista kojima se neće svidjeti “nasilna reakcija policije” na Cetinju.

“Demokratski front je izvukao dosta dobroga iz sebe, jer se pokazao kao koalicija koja je imala odlučujući uticaj, zajedno sa uticajem Vučića, ali takođe i Demokrate koji su u zadnjem momentu dale punu podršku intervenciji policije na Cetinju”, rekao je Vujović i dodao sa smatra da će to dovesti do rekonstrukcije Vlade.

Prema njegovim riječima, te dvije grupacije “iz ovoga izlaze značajno osnažene”, navodeći da je i sam premijer Krivokapić “svoje stavove harmonizovao sa stavovima predsjednika Vučića i Demokratskog fronta”.

Analitičar Srđan Perić za Glas Amerike kaže da je “Crna Gora kao zajednica pokazala manjak kapaciteta za bilo kakvu vrstu dijaloga”, kao i da je polarizacija dodatno izražena i na samoj političkoj sceni.

On smatra da politički rasplet unutar vladajuće koalicije može hipotetički da ide u tri pravca, od koji je jedan “da ostane status quo, pod pretpostavkom da je premijer (Zdravko Krivokapić) juče izašao ojačan unutar same vlasti”.

“Druga mogućnost je rekonstrukcija vlade, što je u više navrata decidno odbacio Demokratski front koji trazi potpuno novu vladu, a treća mogućnost je nova vlada i novi parlamentarni izbori”, rekao je Perić i dodao da ne vjeruje “da je bilo koji od konstituenata nove vlasti spreman da izazove sada izbore u ovom trenutku”.

Perić, sa druge strane, nema dilemu da opozicija, koja je do prošlog avgusta vršila vlast, “sada pokušava da izgradi svoju stratešku poziciju, da se izgradi kao nacionalni zaštitnik i naglasi svoju ljubav prema državi, iako rezultati koje su postizali dok su vladali su upravo ugrožavali same temelje te iste države, odnosno urušavali institucije”.

XS
SM
MD
LG