Linkovi

MVPCG vlastima Srbije: Privođenje i maltretiranje poslanika nisu mjera dobrih odnosa


ARHIVA - Vila Gorica u Podgorici (Foto: RFE/RL)

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore pozvalo je u srijedu vlasti Srbije da prestanu sa "privođenjem i maltretiranjem" crnogorskih poslanika, nakon što je još jedna poslanica opozicije u Skupštini Crne Gore jutros saopštila da je privedena na srpskoj granici zbog posjedovanja tableta “bromazepam”.

MVP je saopštilo da "privođenja i maltretiranja crnogorskih poslanika nijesu mjera dobrosusjedskih odnosa" i pozvalo vlasti u Beogradu da "prestanu sa nekorektnim ponašanjem prema crnogorskim poslanicima".

Ministarstvo je najavilo da će, kao i tokom dosadašnjih slučajeva zadržavanja crnogorskih poslanika, zatražiti od zvaničnih organa Republike Srbije objašnjenje o jučerašnjem postupanju granične policije prema poslanici Demokratske partije socijalista Dragici Sekulić i o tome informisati javnost.

"Svima je jasno da privođenja i maltretiranja poslanika crnogorske Skupštine nisu mjera dobrosusjedskih odnosa i ne nailaze na odobravanje nikoga u političkom životu kako Crne Gore, tako ni Srbije, bez obzira na kom se dijelu političkog spektra nalazili. Privođenje poslanice Sekulić, čije je objašnjenje za posjedovanje tableta bromazepama jasno predočeno nadležnim organima, samo je jedno u nizu neprijatnosti koje su doživjeli crnogorski parlamentarci i parlamentarke, među kojima su (Draginja) Vuksanović Stanković, (Suada) Zoronjić, Jelušić, (Ervin) Ibrahimović, (Damir) Šehović, (Vladimir) Martinović”, navodi MVP i ocjenjuje da “to više ne može biti smatrano pukom slučajnošću ili spletom okolnosti".

MVP ističe da “još jedno nekorektno postupanje na granici Republike Srbije prema crnogorskim poslanicima, navodi na pomisao da se ovakav manir više ne može okarakterisati kao izdvojen ili slučajan događaj”.

"Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore zbog ovog, kao i ranijih sličnih slučajeva poziva vlasti Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da prestanu sa ovakvim činjenjem prema crnogorskim poslanicima”, piše u saopštenju.

Prema MVP, “dodatno posebno zabrinjava činjenica da su pomenuti poslanici nosioci diplomatskih pasoša, što dodatno začuđuje i iznenađuje, posebno u situaciji kada zvanični organi naše zemlje u kontinuitetu ponavljaju poruku da - Crna Gora smatra Srbiju prijateljskom zemljom, sa njom želi samo dobrosusjedske odnose i iskreno priželjkuje evropsku budućnost kako za svoje, tako i za građane ove bliske države".

Poslanica DPS saopštila je jutros da je juče iznenada otputovala za Srbiju na sahranu svojoj babi, “spremna da će na granici biti i zadržana i pretresena”.

“Na granici sam ciljano zadržana i kontrolisana iako sam graničnog policajca uredno informisala o razlogu putovanja. Prilikom detaljnog pretresa policajac je pažljivo pretresao i neseser sa ljekovima i u istom pronašao i tablu u kojoj je bilo šest tableta bromazepama od tri miligrama”, saopštila je Sekulić na Tviteru.

Ona je rekla i da su kod njenog supruga pronašli dvije table sa 24 tablete, te da su njih dvoje ukupno imali manje od jedne kutije tableta, kao i da su naknadno saznali da je jednu kutiju dozvoljeno unijeti po osobi.

Prema njenim riječima, oni su dodatno zadržani na granici, a zatim sprovedeni u pratnji policije u policijsku stanicu u Tutinu gdje su “još tri sata davali pisanu izjavu o i informacije o psihoaktivnim supstancama koje posjedujemo”.

"Nakon tri u policijskoj stanici “učinili” su nam i pustili nas da se branimo sa slobode zbog posjedovanja psiho-aktivnih supstanci, a protiv nas su pokrenute krivične prijave”, rekla je, navodeći da “se porodično zahvaljujemo državnim organima Republike Srbije na brizi o našem zdravlju i lošim navikama karakterističnim za nas uživaoce psiho-aktivnih supstanci”.

Sekiić je najavila da će “sa svojim advokatom ćemo sprovesti sve ono što je u našoj moći".

Poslanik DPS i bivši premijer Duško Marković ocijenio je da je zvanična Srbija najavila svojevrsni progon crnogorskih političara koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici, pozivajući na hitnu reakciju vlasti u Podgorici.

"Ovakvo privođenje poslanika crnogorskog Parlamenta, političara ili građanina zaslužuje hitnu reakciju naše Države a ne podaničko ćutanje Parlamenta, Vlade i institucija", napisao je Marković na Tviteru.

Reagujući na saopštenje MVP, vladajuće Demokrate zamolile su to ministarstvo da iz teksta reakcije na zadržavanje bivše ministarke uklone ime poslanika Demokrata Vladimira Martinovića “jer je ta informacija netačna”.

“Poslanik Martinović se nikada nije žalio na tretman, niti tim povodom obratio javnosti, niti smatra da je na bilo koji način maltretiran”, saopšteno je iz te partije.

Osim poslanice DPS-a, ranije je nekoliko poslanica i poslanika crnogorske opozicije saopštilo da je prilikom boravka u Srbiji doživjelo neprijatnosti od strane srpskih vlasti.

MUP Srbije: Sekulić zadržana zbog sumnje u neovlašćeno posjedovanje opojnih droga

MUP Srbije saopštio je, povodom saopštenja MVP Crne Gore u kojem se traži od vlasti u Srbiji da prestanu sa privođenjem i maltretiranjem crnogorskih poslanika, da je državljanka Crne Gore Dragica Sekulić u skladu sa zakonskim procedurama, zadržana zbog postojanja sumnje da je izvršila krivično djelo neovlašćeno držanje opojnih droga.

“Ističemo da je prema njoj postupano u skladu sa zakonom i procedurama uz uvažavanje ličnog dostojanstva, zbog čega ne shvatamo značenje poziva Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore da 'vlast Srbije i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin prestanu sa nekorektnim postupanjem prema crnogorskim poslanicima'", navodi se u saopštenju MUP-a.

U saopštenju MUP Srbije dodaje da “činjenica da je Dragica Sekulić, poslanica DPS-a, na graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije zadržana od strane pripadnika Granične policije Srbije zbog posjedovanja tableta sa liste psihoaktivnih supstanci i da će protiv nje biti podnijeta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično djelo neovlašćeno držanje opojnih droga", navodi MUP Srbije.

"Uvjereni smo da se Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, kao državna institucija, zalaže za poštovanje zakona i njegovu jednaku primjenu prema svima, bez obzira na funkciju koju obavlja. Zakoni u Srbiji su isti za sve i sigurni smo da i Crna Gora teži ka tome", zaključuje se u saopštenju MUP-a Srbije, prenosi RTCG.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG