Linkovi

SNP predala inicijativu za opoziv Đukanovića


Socijalistička narodna partija tvrdi da Đukanović povrijedio član 14. Ustava Crne Gore, koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova. (Foto: Reuters/Marko Đurica)
Socijalistička narodna partija tvrdi da Đukanović povrijedio član 14. Ustava Crne Gore, koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova. (Foto: Reuters/Marko Đurica)

Klub poslanika vladajuće Socijalističke narodne partije (SNP) podnio je Skupštini Crne Gore prijedlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav kada je poručio Srpskoj pravoslavnoj crkvi da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju.

Poslanici SNP-a tvrde da postoji dovoljno razloga za njegovo razrješenje.

U obrazloženju prijedloga navedeno je da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da, kako je precizirano, nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmjestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima.

Ta partija navodi da je takvim postupanjem Đukanović grubo povrijedio član 14. Ustava Crne Gore, koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova.

Takođe je Đukanović prekoračio okvir nadležnosti predsjednika Crne Gore propisanih članom 95. Ustava”, naveli su iz te partije i ocijeniji da se Đukanović direktno umiješao u poslove jedne vjerske zajednice, konkretno Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC), i “time protivno Ustavu narušio načelo sekularnosti Crne Gore, odnosno načelo odvojenosti vjerskih zajednica od države".

Predstavnici te stranke navode da je Đukanović izjavom da se nada da 5. septembra i sam neće biti na Cetinju gdje, kako je ukazao, većinska Crna Gora brani dostojanstvo države - prekoračio ustavna ovlašćenja.

Nazivajući protivnike ustoličenja većinskom Crnom Gorom, direktno je izazvao podjelu građana na one koji podržavaju i one koje ne podržavaju ustoličenje mitropolita na Cetinju“, piše u obrazloženju prijedloga za opoziv Đukanovića.

Prema tvrdnjama SNP-a, Đukanović je ličnim primjerom, najavljujući svoje prisustvo na Cetinju na strani onih koji protestuju, ukoliko SPC odluči da se čin ustoličenja mitropolita obavi u Cetinjskom manastiru a ne na nekom drugom mjestu, protivno Ustavu, pozvao građane na protest i ometanje vršenja vjerskih obreda SPC.

"To je samo jedan od primjera koji karakterišu dugogodišnju praksu Đukanovića da kroz podjelu, izazivanje mržnje, prijetnje i poziv na sukobe pokušava da naruši međunacionalne i međuvjerske odnose unutar države", navode poslanici SNP-a.

U obrazloženju predloga, Socijalistička narodna partija podsjeća da je Đukanović učestvovao na neprijavljenom i zabranjem skupu 5. septembra na Cetinju.

Takođe, navodi se da je prekršio član član 161. Krivičnog zakonika organizujući i pozivajući na sprječevanje vjerskog obreda što je, kako se navodi, operativno u djelo sprovodio njegov savjetnik za bezbjednost Veselin Veljović.

Poslanički klub te stranke navodi da postoje dovoljni i opravdani razlozi da Skupština Crne Gore pokrene postupak za razrješenje predsjednika Crne Gore.

XS
SM
MD
LG