Linkovi

SAD: Podrška dijalogu u Crnoj Gori, potrebna značajna politička volja


ARHIVA - Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu (Foto: AFP/Alastair Pike)
ARHIVA - Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu (Foto: AFP/Alastair Pike)

Sjedinjene Države saopštile su da podržavaju dijalog u Crnoj Gori za koji će, kako je za Glas Amerike ocijenio portparol Stejt departmenta, biti potrebna značajna politička volja.

"Podržavamo konstruktivan dijalog sa političkim akterima i predstavnicima civilnog društva - koji mora da se vodi u dobroj volji, sa prostorom za kompromis da bi uspio i doveo do napretka Crne Gore na prosperitetnom i bezbjednom putu", navodi se u odgovoru neimenovanog portparola državnog sekretarijata na upit Glasa Amerike šta će Sjedinjene Države uraditi da pomognu da se smire tenzije u Crnoj Gori i ohrabri dijalog, u svijetlu najnovijih dešavanja koji su prošle nedelje pratili ustoličenje mitropolita Sprske pravoslavne crkve Joanikija.

"Za takav dijalog će biti potrebna značajna politička volja i on na kraju krajeva zavisi od svih Crnogoraca", navodi se u odgovoru iz Stejt Departmenta.

Takođe se dodaje da je "američka vlada posvećena multietničkoj, inkluzivnoj i demokratskoj Crnoj Gori, čvrsto ukorijenjenoj u zapadnim institucijama".

"Crna Gora ima ponosnu tradiciju međuetničkog sklada i sada je vrijeme da se nastavi dogradnja te zaostavštine da bi se stvorila svjetlija budućnost za sve njene građane", zaključio je portparol Stejt departmenta.

Ustoličenje Joanikija u nedjelju na Cetinju, obilježile su nezapamćene etničke tenzije, brojni incidenti i sukob policije sa demonstrantima.

U četvrtak objavljujemo opširniju analizu događaja u Crnoj Gori, iz perspektive bivših američkih diplomata.

XS
SM
MD
LG