Linkovi

Niko ne odstupa dok rastu tenzije zbog ustoličenja Joanikija


Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izabran je za mitropolita crnogorsko-primorskog 29. maja 2021.
Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije izabran je za mitropolita crnogorsko-primorskog 29. maja 2021.

Nezapamćene međunacionalne tenzije obilježavaju dane uoči nedjeljnog ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve na Cetinju kojem se oštro protive opozicija i crnogorske nacionalne organizacije, najavljujući da neće dozvoliti ceremoniju ustoličenja u Cetinjskom manastiru koji smatraju simbolom crnogorske državnosti i nacionalnog identiteta.

Policija je u srijedu najavila da će, i pored tenzija, dozvoliti okupljanje gradjanima na dan ustoličenja u staroj prijestonici, gdje je najavljen protest crnogorskih nacionalnih organizacija, kome će prema najavama prisustvovati poslanici opozicije i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović, čiju je DPS nakon 30 godina prošlog avgusta, uz pomoć uticajne Srpske pravoslavne crkve, pobijedila koalicija na čelu sa Demokratskim frontom, najavio je da će doći na skup na Cetinju ako SPC ne odustane od ustoličenja u tom gradu.

“Nadam se da neću biti u situaciji, a moraću da budem ukoliko se apel ne uvaži, da 5. septembra i sam budem prisutan na Cetinju gdje je većinska Crna Gora i gdje se brani čast i dostojanstvo naše države", zaključio je Đukanović.

Sa druge strane, Srpska pravoslavna crkva ignorisala je Đukanovićev apel u kome je poručio da “nije pametno insistirati na ustoličenju na Cetinju” i savjetovao ih da to obave “u nekom od brojnih vjerskih objekata SPC u Crnoj Gori”.

Reagujući na izjavu crnogorskog predsjednika, patrijar SPC Porfirije saopštio je da se ceremonija ne može izmjestiti i da se ustoličenje mitropolita vjekovima obavljalo u Cetinjskom manastiru.

„Za jednu normalnu, prirodnu stvar kako Crkva funkcioniše, a to je ustoličenje jednog episkopa, u konkretnom slučaju vekovima su se pravoslavni mitropoliti ustoličavali na Cetinju, neko je proglasio da to ne treba tako da bude, iako mi sada nemamo drugo rešenje, jer sprovodimo ono što je normalno i prirodno, mi bivamo definisani kao neko ko nešto na silu nameće, ko ne razume situaciju, ko provocira“, rekao je patrijarh Porfirije.

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je u četvrtak da će Vlada Crne Gore učiniti i čini sve u skladu sa svojim nadležnostima da ne dodje do incidenata povodom ustoličenja Mitropolita Joanikija ne dođe i da sve protekne u miru.

Krivokapić je rekao da, ukoliko do incidenata ipak dođe, neće biti odgovorna Vlada, nego oni čija je odgovornost jasno propisana Krivičnim zakonikom Crne Gore, a to su organizatori, odnosno izazivači protesta.

"Predsjedništvu DPS-a i lideru te partije poručujem da se uzdrže od, kako je kazao, demagoških saopštenja kojima s jedne strane stvaraju tenzije, a s druge strane odgovornost za eventualne incidente pokušavaju prebaciti na Vladu, a s obzirom na to da se odgovornost ne utvrđuje na osnovu javnih saopštenja, već striktnom i principijelnom primjenom Krivičnog zakonika", napisao je Krivokapć na Fejsbuk stranici.

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista pozvalo je u četvrtak veče “predstavnike Srpske crkve u Crnoj Gori, Patrijaršije SPC i Vlade Crne Gore da još jednom razmisle i poslušaju ono što je volja građana, skoro svih Cetinjanki i Cetinjana, i da za čin ustoličenja izaberu neki drugi grad i vjerski objekat”.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović saopštio je u srijedu da ni novinarima, ni građanima, policija ne može garantovati apsolutnu sigurnost na Cetinju, ali da će policija “dati sve od sebe” da 5. septembra sve protekne mirno.

Sekulović je rekao i da u MUP-u imaju saznanja da “postoje ekstremi sa obje strane koji planiraju radikalizaciju na Cetinju”, prenijela je RTCG.

"Mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da obezbijedimo sigurnost, ali u apsolutnom smislu 100% ne možemo da garantujemo", rekao je Sekulović, koji je na pitanje može li se zabraniti ustoličenje na Cetinju rekao da “svako ima svoja ovlašćenja”.

On je dodao da bezbjednosna situacija nije povoljna i da se bezbjednosne procjene rade “iz sata u sat”, ali da se očekuje da eventualno spontano okupljanje građana na Cetinju protekne mirno.

Sekulović je rekao da je Crna Gora stvorena na Cetinju i naglasio da “ne smijemo da dozvolimo da ova sadašnja Crna Gora umre na Cetinju”, navodeći da policija “ima operativna saznanja da postoje ekstremisti sa obje strane i da planiraju radikalizaciju”.

Zlatko Vujović (rtcg.me)
Zlatko Vujović (rtcg.me)

Analitičar Zlatko Vujović rekao je Glasu Amerike da “ne primjećuje da su jedna ili druga strana spremne na ustupke”, poručujući da bi vlast, “umjesto insistiranja na ustoličenju mitropolita na Cetinju, iz bezbjednosnih razloga trebalo da zabrani oba skupa”.

“Nažalost, ne primjećujem da su ni jedna ni druga strana spremne na ustupke. Imamo primjer Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, koji prave neke dalje korake prema radikalizaciji insistirajući na ceremoniji na Cetinju. Umjesto da - što bi bio najbolji potez, a ja se nadam da će Vlada to uraditi jer kažu da ne mogu garantovati bezbjednost - oba skupa zabrani”, rekao je Vujović.

Vujović je rekao da “odgovornost za bezbjednost građana snose svi akteri”, a prije svega vlast, navodeći da se od bivše vlasti u vrijeme litija SPC takođe očekivalo da ne dopusti ništa što bi moglo da ugrozi bezbjednost građana.

“Bezbjednost treba da bude na prvom mjestu, i zašto bi ustoličenje bilo tako važno da treba rizikovati živote?”, upitao je.

“Jedino rješenje jeste da se ustoličenje odgodi ili izmjesti u Podgoricu i na taj način se izbjegne situacija da dođe do nepoželjnih situacija”, rekao je i dodao da radikalna struja u SPC, “kojoj pripada Joanikije” insistira na ustoličenju na Cetinju.

Vujović kaže da je “pitanje da li će srpske bezbjednosne službe reći patrijarhu da nije dobro da ide na Cetinje”, što bi moglo da bude “gejm čejndžer” u ovoj situaciji.

On smatra da je Djukanovićeva najava da će prisustvovati skupu protivnika ustoličenja “iznenađenje”, te da bi njegovo prisustvo trebalo da znači i manju mogućnost da se dese incidenti, jer bi u tom slučaju on snosio dio političke odgovornosti, a bila bi mu ugrožena i bezbjednost.

“Đukanović bi mogao da utiče na odluke koje bi policija toga dana trebalo da preduzme. Mislim da njegovo prisustvo na Cetinju može na neki način da obuzda neke radikalne planove MUP-a, a sa druge strane, da utiče na sigurnost da protestanti ne budu previse radikalni”, rekao je Vujović.

U međuvremenu, Mitropolija crnogorsko primorska saopštila je da ostaje pri stavu da se ustoličenje mitropolita Joanikija održi 5. septembra na Cetinju, a njen protojerej Nikola Pejović u izjavi za agenciju Mediabiro pozvao sve građane da toga dana “ispoštuju blagoslov crkve i ostanu u svojim gradovima”.

U sredu je Đukanovićev kabinet saopštio, nakon njegovog sastanka sa šeficom delegacije EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom, da je “očuvanje mira i stabilnosti zemlje ključno kako bi se sačuvali uslovi za budući široki međupartijski dijalog u Crnoj Gori".

Portal Pobjeda prenio je večeras da je premijer Crne Gore za petak u devet sati ujutru zakazao sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost, na kojoj će biti analizirana aktuelna bezbjednosna situacija u zemlji, ali ta informacija još uvijek nije zvanično potvrđena.

Velimir Vujović, student iz Podgorice, smatra da su međunacionalne tenzije zbog ustoličenja jednog crkvenog velikodostojnika “odraz duhovnog i intelektualnog siromaštva nacije, na kome se radilo decenijama”.

“Sad je 21. vijek, a ipak se mi ovdje svakoga jutra budimo u 19-tom”, rekao je Vujović i dodao: “Zamislite kakav je to pakao za ljude očuvanog mozga”

XS
SM
MD
LG