Linkovi

Na Cetinju održan protest zbog policijske reakcije na dan ustoličenja Joanikija


Nedjelju dana nakon nemira koji su pratili ustoličenje mitropolita SPC na Cetinju, kada je policija upotrijebila velike količine suzavca, šok bombe i gumene metke, oko 2000 ljudi okupilo se u nedjelju na Cetinju kako bi izrazili protest zbog, kako su rekli, “ponižavanja, obespravljavanja, progona, brutalne represije I kršenja ustavom zagarantovanih prava”,

“Braneći dostojanstvo svoje zemlje i nedozvoljavajući dominaciju srpskog sveta nad simbolom crnogorske državne slobode, bili smo goloruki izloženi stotinama suzavaca, šok bombi, udarcima pendreka i gumenim mecima. Na očigled međunarodne zajednice, pred očima NATO i EU zemalja, stotine policajaca pucalo je u starice, žene i djecu, u mladiće i djevojke koji su mirnim okupljanjem odgovarali na demonstraciju sile i dominaciju srpske i ruske politike nad Crnom Gorom i njenom Prijestonicom”, navodi se u proglasu sa skupa, na kome su okupljeni nosily crnogorske zastave uzvikujući “izdaja, izdaja”.

U proglasu je poručeno da je “aktuelna vlast 5. septembra pokazala da Vladom Crne Gore Srbija i njena crkva, posredstvom premijera Zdravka Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića, koji nijesu prezali od krvoprolića da pokažu pokornost Aleksandru Vučiću”

Istoričar, Boban Batrićević rekao je da je prošlo sedam dana od pokušaja "veleizdajničke vlade da pokore Cetinje" i "agresije na Prijestonicu".

"Grad su nam, po nalozima tuđe države, zasuli šok bombama. Suzavac i teror govorili su jezik sile i jezik mržnje. Za razliku od njih, mi smo, i 5. septembra i danas, odlučni da govorimo jezikom mira i tolerancije", rekao je Batrićević na Dvorskom trgu, prenosi RTCG.

Predsjednik Demokratske unije Albanaca, Mehmet Zenka, kazao je da 5. nije bio na Cetinju, ali da jeste "njegova krv", te da nije “došao ovdje da brani ničiju politiku”.

“Nemojte misliti da nemate Albance za sobom", kazao je Zenka okupljenima i pozdravio žene na barikadama prošle nedjelje.

Policija upozorila demonstrante da se raziđu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Pisac Andrej Nikolaidis je istakao da pravda i istina ne stanuju u etničkoj, nego u etičkoj zajednici, prenijela je agencija Mina.

"Politika krvi i tla ovdje je poražena 1945. Crnogorski antifašisti tada su iscrtali put sa kojega nam nema skretanja. Ne bratstvo i jedinstvo u porijeklu i krvi, nego bratstvo i jedinstvo u privrženosti vrijednostima koje dijelimo“, poručio je Nikolaidis, koji je pozvao građane da „pozdrave“, Demokratsku partiju socijalista jer, kako je kazao, sve „ovo što nam se dešava bez njih i njihovog dodvoravanja Amfilohiju ne bi bilo moguće“.

Istoričarka umjetnosti, Anđa Kapičić, kazala je da su se sakupili na istorijskom mjestu da kažu ne represlijama, i upitala čija je to policija koja je bacala suzavac na građane, naglašavajući da “nije istina da su ti građani teroristi i branitelji tuđih interesa”.

Kapićić je ocijenila nedostojnim je da se otpor asimilaaciji predstavlja kao „pećinski nacionalizam“, poručujući aktuelnoj vlasti I SPC da moraju da prihvate da su crnogorska nacionalnost i crkva realnost.

„Mi smo patriote i potomci antifašista i komita koji su se, ne žaleći život, borili za slobodu i čast Crne Gore. Mi druge države nemamo, a iz ove nećemo niđe“, poručila je Kapičić.

XS
SM
MD
LG