Linkovi

Ambasade Kvinte i Evropska unija osudili nasilje u Crnoj Gori


Ambasade Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nemačke, Italije i delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, saopštile su u zajedničkoj objavi povodom incidenata koji su obeležili ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju, da osuđuju sve oblike nasilja.

Apelujemo na sve građane da odgovorno doprinesu očuvanju mira, očuvanju javnog reda i mira, te policiji da striktno koriste samo neophodna i zakonita sredstva. Pojedinci će morati da odgovaraju za svoje postupke”, navedeno je u zajedničkoj objavi.

Ukazano je i da bi prioritet u narednom periodu treblo da bude uspostavljanje demokratskog, inkluzivnog i konstruktivnog političkog dijaloga.

Uključujući sve strane koje su iskreno opredeljenje za svetlu evropsku budućnost ove zemlje članice Severnoatlantske alijanse (NATO), uz poštovanje osnovnih sloboda, posebno sloboda izražavanja, mirnog okupljanja i veroispovesti. Svi koji podržavaju principe koji doprinose pomirenju imaće našu stalnu podršku”, precizirano je u zajedničkom saopštenju.

Prethodno je američka ambasada u Podgorici u odvojenoj objavi apelovala na smirivanje napetosti.

"Vlada Sjedinjenih Američkih Država poziva sve strane na hitno smirivanje situacije. Vjerske slobode i sloboda izražavanja, uključujući mirno okupljanje, moraju se poštovati. Iako je bilo mnogo upiranja prstom u to ko je odgovoran, na kraju će pojedinci odgovarati za svoje postupke", ukazano je u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Građane i policiju američka ambasada pozvala je na uzdržanost.

"Pozivamo građane da ne ispoljavaju svoj bijes prema policiji, dok ona pokušava da očuva javni red, a policiju da koristi samo sredstva koja su neophoda za uspostavljanje mira", istaknuto je u saopštenju tog diplomatskog predstavništva.

"Svi koji podržavate multietničku, inkluzivnu i demokratsku Crnu Goru - apelujemo na vas da smirite trenutne tenzije", ukazano je u objavi američke ambasade u Podgorici.

Glas Amerike kontaktirao je Severnoatlantsku alijansu (NATO) povodom događaja u Crnoj Gori - odakle nam je poručeno da se za komentar obratimo crnogorskim vlastima.

Povodom nereda tokom ustoličenja mitropolita Joanikija oglasio se i Tonino Picula - izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

"Oštro osuđujem nasilje tijekom ustoličenja novog mitropolita Joanikija. Treba poštivati slobodu djelovanja vjerskih organizacija i osjećaje vjernika, ali vjerske manifestacije ne smiju biti zloupotrebljavane u političke svrhe. Sloboda izražavanja, ali i protesta je nepovrediva", objavio je Picula na društvenoj mreži Tviter.

Nakon višednevnih tenzija i dvodnevnih napetosti tokom kojih je došlo i do sukoba između demonstranata, koji su se protivili ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve na Cetinju, sa policijskim snagama, kao i postavljanja barikada crnogorskim putevima – Joanikije je stupio na funkciju u nedelju ujutru.

Kako javljaju reporteri Glasa Amerike koji su ušli u Cetinje, situacija je trenutno mirna, a policija kontroliše ispražnjeni dvorski trg i ostale prilaze Cetinjskom manastiru, u kome je ustoličen mitropolit Joanikije.

XS
SM
MD
LG