Linkovi

Na Cetinju mirno posle nereda, mitropolit Joanikije ustoličen


Suzavac u centru Cetinja
Suzavac u centru Cetinja

Na Cetinju je trenutno mirno i policija kontroliše dvorski trg i prilaze Cetinjskom manastiru, javljaju reporteri Glasa Amerike.

Smirivanju napetosti prethodili su dvodnevne napetosti zbog čiji je uzrok bilo ustoličenje mitropolita primorsko-crnogorskog Joanikija na Cetinju.

Protivnici tog čina blokirali su prilaze Cetinju i sukobljavali se sa policijom, a sukoba je bilo i u centru grada. Uprkos neredima, obavljeno je ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Hitna pomoć saopštila je da je u sukobima protivnika ustoličenja i policijskih snaga povređeno 60 osoba, od kojih je 20 policajaca.

"U Hitnoj medicinskoj pomoći obavljeno je 40 pregleda, dok su 20 osoba pregledale terenske ekipe", rečeno je podgoričkim Vijestima.

Policija je ranije ispalila velike količine suzavca na okupljene protivnike ustoličenja na Dvorskom trgu, koji se nalazi na 200 metara od Cetinjskog manastira.

Saobraćaj je ponovo uspostavljen na putu Podgorica-Cetinje-Budva, prenosi Fonet.

Pomoćnik direktora Uprave policije Dragan Gorović izjavio je da je situacija na Cetinju posle ustoličenja mirna i stabilna.

On je za RTCG rekao da "nema podatak da se neko od građana javio i prijavio neku povredu tokom dana".

Porfirije: Ustoličenje trebalo da bude spriječeno snajperom

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije objavio je prije odlaska iz Podgorice da su, kako se izrazio, neimenovane osobe na nepoznatom mjestu imale namjeru da ustoličenje Joanikija Mićovića spriječe snajperom.

"Ali sam i više nego tužan, čak užasnut, činjenicom da su u vidokrugu bili neki ljudi koji su taj čin ljubavi prema svima namjeravali da spriječe snajperskom puškom", objavio je patrijarh Porfirije na profilu društvene mreže Instagram.

Ukazao je da se rastaje sa Crnom Gorom, koju je označio kao blagoslovenu zemlju, sa dvostrukim osjećajima. ​

"Srećan sam veoma jer smo izvršili djelo Crkve, ustoličili mitropolita po volji Crkve i naroda ove episkopije, naroda koji dubinski voli svetosavsku crkvu”, napisao je Porfirije.

U objavi je zahvalio svima i rekao da žali sve koji su na bilo koji način povrijeđeni i moli ih za oproštaj.

Molim se Gospodu za ovu zemlju, za ovaj narod i za sve ljude, i molim njih da se mole za mene, jer su oni bliži Bogu”, rekao je Porfirije.

Gorović je kazao da policija, prema dostupnim informacijama, nije prekoračila ovlašćenja, ali da se to može proveriti. Takođe tvrdi da je bila izložena kontinuiranim napadima od strane demonstranata.

Joanikije: Veštački izazvane podele

Mitropolit crnogorsko primorski Joanikije ustoličen je u Cetinjskom manastiru, pošto je tamo, zajedno sa patrijarhom SPC Porfirijem, stigao helikopterom. Mediji su preneli da je sveštenstvo SPC vraćeno sa puta ka Cetinju.

Patrijarh SPC Porfirije je snimak ustoličenja, kojem nisu prisustvovali političari, podelio na Instagramu.

Posle ustoličenja, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je "zamolio za oprost što su sveštenstvo i patrijarh u Crnoj Gori videli dosta neprijatnosti i podela, prenosi Fonet. Rekao je i da su podele veštački izazvane, a da će za njihovo uklanjanje biti potrebno "mnogo vremena".

Patrijarh SPC Porfirije kazao je da u "Crnu Goru nisu došli da bilo šta otmu ili da nekoga ugroze".

"Ovim svečanim činom mi nismo došli bilo šta da otmemo, bilo koga da ugrozimo ili ne daj bože bilo šta da ukrademo. Došli smo da izvršimo sveti čin ustoličenja na mesto arhijereja ove eparhije", rekao je Porfirije i pozvao na mir.

Patrijarh i mitropolit crnogorsko primorski Joanikije helikopterom su prevezeni Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde ih je dočekao crnogorski premijer Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je na Tviteru podelio snimak iz podgoričkog hrama uz komentar da "odlaganje ustoličenja nijednom nije bila opcija" i da je "država odbranjena".

Zapaljene barikade i pucnjava na prilazu Cetinju

Protivnici ustoličenja su se od nedelje rano ujutru sukobljavali sa policijom na prilazima Cetinju. Demonstranti su zapalili barikadu od automobilskih guma na putu od Podgorice ka Cetinju u mjestu Belveder, gdje su se u oko 8:30 čuli pucnji i nekoliko snažnih detonacija.

Demonstranti su blokirali glavni put prema Cetinju kako bi onemogućili policiju da udje u grad i uspostavi kontrolu uoči ustoličenja Joanikija.

RTCG je prenijela da je policija intervenisala više puta, a da je suzavac ispaljen na nekoliko lokacija, kao i da su povređene četiri osobe koje su puštene na kućno lečenje.

Radio Slobodna Evropa preneo je da je policija u centru grada ispaljivala gumene metke na demonstrante.

Demonstrant povrijeđen gumenim metkom (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic)
Demonstrant povrijeđen gumenim metkom (Foto: Rojters/Stevo Vasiljevic)

Televizija N1 saopštila je da je u centru Cetinja napadnuta njihova novinarska ekipa koju su demonstranti gađali kamenjem.

Ministar policije Crne Gore Sergej Sekulović ocenio je da je upotreba sile od strane policija bila srazmerna, te da su poštovana ustavna prava svih građana Crne Gore.

Kakve su reakcije političara?

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić napisao je na Tviteru da je "napad na policiju napad na državu" i da su neredi na Cetinju rezultat "terorističkih akcija", kao i da iza svega stoji partija crnogroskog predsednika Mila Đukanovića.

Krivokapić je, u odvojenom tvitu, napisao i da je policija uhapsila Veselina Veljovića, bivšeg direktora crnogorske policije i sadašnjeg savetnika za bezbednost predsednika Đukanovića.

Potpredsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović je na svom nalogu na Tviteru ustvrdio da su Veljović i poslanici DPS-a i napali policiju na Cetinju.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je izjavio da je Vlada Crne Gore "obezbedila nasilnu intronizaciju mitropolita Joanikija, protivno volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore" i da je u pitanju Pirova pobeda.

"Danas smo na Cetinju svedočili velikoj sramoti SPC i Vlade Crne Gore, sramoti nezapamćenoj u dugoj istoriji crnogorske države, i jednako tako u istoriji ukupnog pravoslavlja", rekao je Đukanović u objavljenom video snimku.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su događaji u Crnoj Gori nastavak ideologija po kojima, kako je ukazao, treba ugasiti Srpsku Pravoslavnu Crkvu (SPC) u toj zemlji.

"Njihov politički plan u Crnoj Gori je bio da Mitropoliju crnogorsko-primorsku odvoje od SPC-a, da je proglase u početku pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i da se time vremenom Srbi asimiliraju, nestanu i da postoji jasna dvotrećinska i tročetvrtinska većina crnogorskog pravoslavnog naroda", rekao je Vučić za Televiziju Prva.

Vučić je ukazao da Srbi u Crnoj Gori traže isključivo pravo na slobodu veroispovijesti, na jezik i pismo, kao što u Republici Srpskoj traže samo poštovanje Dejtona, a ne odcepljenje.

Govoreći o navodima crnogorskog predsednika Mila Đukanovića o navodnim velikosrpskim aspiracijama prema toj zemlji, Vučić je rekao da Srbija nema nikakve aspiracije prema Crnoj Gori, s kojom želi najbliže i najbolje moguće odnose.

"Istrajaćemo dok se ustoličenje ne izmjesti"

Ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru izazvalo je oštro protivljenje dijela crnogorske javnosti i zaoštravanje etničkih tenzija u Crnoj Gori.

Protivnici ustoličenja su saopštili da neće dozvoliti SPC da obavi ceremoniju u manastiru koji Crnogorci smatraju simbolom svoje duhovnosti i nacionalnog identiteta.

Novinarska ekipa Glasa Amerike prošla je nekoliko policijskih blokada da bi stigla u Belveder gdje su gradjani, pristalice opozicije i crnogorske nacionalne organizacije postavili barikade od automobila, guma i kamenja.

Građani o blokadi puta do Cetinja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

"Ovdje smo od 2 sata, planiramo da ostanemo do daljnjeg, dok se ustoličenje Joanikija ne izmjesti iz Cetinja u Podgoricu. Imamo namjeru da budemo istrajni i da ne odustajemo...Negira se postojanje crnogorske nacije, naše kulture, kradu nam sve što mogu da nam ukradu, prijete nam Srebrenicom", kaže za Glas Amerike Anđela Ivanović, liderka Crnogorske partije i bivša predsjednica Skupštine Opštne Budva.

Prve dvije blokade policija je postavila u naselju Donja Gorica u Podgorici, gdje su bili prisutni i protivnici ustoličenja revoltirani blokadom puta prema Cetinju od strane policije.

Medju njima je bio i bivši šef crnogorske diplomatije i bivši ambasador Crne Gore u SAD i Vatikanu, Miodrag Vlahović.

"Nema Crne Gore bez Crnogoraca i Crnogorki, s jedne strane. S druge strane, mi u ovoj zemlji treba da budemo svi zajedno, svi jednaki, svoji na svome...Ovo je uvertira za predstojeći popis koji aktuelna vlast, i oni koji diriguju njome, doživljavaju kao elementarno nacionalno i etničko prebrojavanje. Ovo što se dešava je nasilje na više nivoa", rekao je Vlahović za Glas Amerike.

Bivši ambasador u SAD o ustoličenju Joanikija
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00

Prethodno su ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici vjernici i pristalice SPC, te zvaničnici crnogorske vlade, dočekali patrijarha srpskog Porfirija i mitropolita crnogorsko-primiorskog Joanikija, koji su u hramu održali liturgiju.

Gradjani okupljeni na svečanosti ispred hrama u Podgorici, koji su na skupu nosili trobojke i pjevali pjesme o Kosovu i Srbiji, očekuju da ceremonija ustoličenja bude obavljena na Cetinju.

"Ako bude sreće biće ustoličen. Nadam se da će se Cetinjani dozvati pameti i da će dopustiti da taj svečani čin sjutra bude obavljen. Žalosno šta je Cetinje doživjelo. Grad heroj, grad mitropolita. Mitropoliti su tu uvijek bili ustoličeni", kaže Dejan Mašković.

"Očekujemo ustoličenje na Cetinju"
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

XS
SM
MD
LG