Linkovi

Raste napetost uoči ustoličenja Joanikija, EK upozorila na opasno podsticanje podjela


ARHIVA - Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije (Foto: Savo Prelevic RFE/RL)

U Crnoj Gori raste napetost uoči ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju u nedelju, a Vijeće na nacionalnu bezbjednost apelovalo je u petak na sve društveno političke aktere, predstavnike medija i građane da doprinesu smirivanju tenzija i očuvanju mira i sigurnosti.

Iz Vlade je saopšteno da je Vijeće za nacionalnu bezbjednost, na sjednici kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, upoznato sa posljednjim procjenama bezbjednosti prezentovanim od Agencije za nacionalnu bezbjednost i Uprave policije.

"Vijeće za nacionalnu bezbjednost izražava zabrinutost zbog stanja bezbjednosti, u susret najavljenim javnim okupljanjima, te je izdalo smjernice organima obavještajno-bezbjednosnog sektora Crne Gore da pojačaju koordinaciju u cilju očuvanja ustavnog poretka i zaštite Ustavom predviđenih prava i sloboda", navodi se u saopštenju Vlade.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost je uputilo apel na sve društveno-političke aktere, predstavnike medija, kao i sve građane, da daju doprinos smirivanju tenzija i očuvanju mira i sigurnosti.

"Članovi Vijeća biće u stalnoj komunikaciji i zasjedanju. Sjednici su prisustvovali svi članovi Vijeća, a po pozivu i direktor Uprave policije Zoran Brđanin", saopšteno je iz Vlade.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez poručila je povodom predstojećih događaja na Cetinju da je “podsticanje etničkih i vjerskih podjela i netolerancije opasno za sigurnost i dobrobit svih građana”, prenosi TVCG.

U Evropskoj komisiji su istakli da je “širok međustranački politički dijalog, s ciljem prevazilaženja podjela, ključan za očuvanje stabilnosti u zemlji i napredak na putu ka EU”.

“Sada je vrijeme da svi donosioci odluka u Crnoj Gori dokažu privrženost evropskom putu i evropskim vrijednostima, promovišući mir i toleranciju i radeći zajedno konstruktivno, mimo svih političkih razlika, za dobrobit građana i evropsku budućnost zemlje”, rekla je Pisonero Hernandez i naglasila da su sloboda vjeroispovijesti, tolerancija i poštovanje temeljnih prava osnovne vrijednosti EU.

Na pitanje TVCG da li smatraju da bi ceremoniju ustoličenja trebalo održati na Cetinju uprkos napetoj situaciji, Pisonero Hernandez je odgovorila da “nije na EU da komentariše mjesto održavanja inauguracije lidera vjerske zajednice u Crnoj Gori”.

Premijer Zdravko Krivokapić pozvao je sve crnogorske građane da ne nasijedaju na provokacije, ističući da će država svima garantovati ličnu bezbjednost i sigurnost, te da Crnu Goru niko ne može zaustaviti na putu reformi i blagostanja koji vodi prema članstvu u EU.

“Država istovremeno svim crnogorskim građanima garantuje stabilnost i poštovanje javnog, reda, mira i Ustavnog poretka. Nećemo dozvoliti bilo kome da ugrozi građanski mir u Crnoj Gori, a što je i jedan od najvećih evropskih vrijednosti, dok će oni koji to pokušaju morati da odgovaraju pred zakonom i demokratskim institucijama Crne Gore”, rekao je, pored ostalog, Krivokapić.

Policija je saopštila da je prilikom kontrole jednog putničkog vozila, u kome su bile tri osobe, u mjestu Bogetići, pronašla pištolj, kokain, biber sprejeve i zaštitne maske, a od tih osoba “prikupila je obavještenja” da su se “uputili u pravcu Cetinja na protest zbog ustoličenja” Joanikija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG