Linkovi

Sud: Veljović ne ide u pritvor, postoji osnovana sumnja da je napao službenike policije


Veselina Veljovića policija dovodi na ročište u cetonjskom sudu (RSE/Savo Prelević)
Veselina Veljovića policija dovodi na ročište u cetonjskom sudu (RSE/Savo Prelević)

Sudsko vijeće Osnovnog suda na Cetinju odbilo je zahtjev tamošnjeg tužilaštva da odredi pritvor savjetniku za bezbjednost predsjednika Crne Gore, Veselinu Veljoviću, privedenom pod sumnjom da je napao policajce nakon nemira na dan ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju.

Sud je saopštio da se u žalbi državnog tužioca “osnovano navodi da sudija za istragu nije pravilno ocijenio kada je našao da ne postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Veljović Veselin izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti”.

“Iz DVD jasno vide radnje koje je kritičnom prilikom preduzeo osumnjičeni, odnosno da je svojim tijelom gurao policijske službenike koji su se nalazili u kordonu ispred njega i grupe građana, a na snimku se vide i radnje ostalih učesnika događaja”, piše u saopštenju.

Prema nalazima suda, "činjenica da oštećeni policijski službenici nijesu identifikovani, nije od suštinskog značaja za postojanje predmetnog krivičnog djela, kod činjenice da se nesporno radi o policijskim službenicima, što se utvrđuje nedvosmisleno iz DVD snimka”.

“Imajući u vidu navedeno, ovo Vijeće zaključuje da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Veljović Veselin izvršio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti", navodi se u odluci suda.

Sudsko vijeće je odlučilo “da nijesu ispunjeni uslovi ni da se osumnjičenom pritvor odredi zbog mogućeg uticaja na navedene svjedoke,budući da okolnosti sadržane u žalbi niti one koje proizilaze iz spisa predmeta, ne ukazuju na opasnost da će osumnjičeni ometati postupak uticanjem na navedene svedoke,koji su inače policijski službenici”.

Savjetnik predsjednika Mila Đukanovića i bivši direktor Uprave policije priveden je nakon nedjeljnih nemira u crnogorskoj prijestonici, da bi odlukom Osnovnog suda na Cetinju pušten da se brani sa slobode.

XS
SM
MD
LG