Linkovi

Optužnica protiv Duška Kneževića i sekretara VDT-a Vujoševića


Duško Knežević, predsednik Atlas grupe, na konferenciji za medije u Podgorici, 23. juna 2016. godine (Foto: AP/Risto Božović)
Duško Knežević, predsednik Atlas grupe, na konferenciji za medije u Podgorici, 23. juna 2016. godine (Foto: AP/Risto Božović)

Specijalno državno tužilatvo Crne Gore podnijelo je Višem sudu optužnicu protiv bankara pod potjernicom, Duška Kneževića, bivšeg sekretara Vrhovnog državnig tužilaštva, Nenada Vujoševića, i još troje službenika Kneževićeve Atlas banke, zbog stvaranja kriminalne organizacije i pranje novca, potvrdila je za Glas Amerike portparolka Višeg suda, Aida Muzurović.

Muzurović je rekla da je optužnica protiv Kneževića, Vujoševića i još tri osobe A.V., S.P. i O.S. koju je tužilaštvo dostavilo Višem sudu radi kontrole, podnijeta zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

“Ročište će biti zakazano u zakonskom roku”, rekla je Muzurović.

Izblegavajući da se pojavi pred crnogorskim pravosudnim organima koji ga terete za višemilionsko pranje novca i utaju poreza, vlasnik Atlas Grupe Duško Knežević izbjegao je u London, odakle je pokrenuo seriju medijskih objava koji ukazuju na korupciju u vrhu države, uključujući i telefonski razgovor sa optuženim sekretarom VDT-a.

Knežević je u tim razgovorima tvrdio da je novac koji je u više navrata predao Vujoševiću, bio namijenjen Vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, što je sekretar VDT-a negirao tokom istrage, navodeći da je samo obmanjivao biznismena kako bi od njega uzeo novac za liječenje.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ranije je izjavio da “nema ni udaljenih sumnji da je Ivica Stanković umiješan u bilo kakvo krivično djelo”, te da je Vujošević “prihvatio da izvršava zadatke koje mu je dao organizator ove kriminalne grupe, Duško Knežević”.

“Ovo lice (Vujošević) je već prije godinu, po uputima organizatora kriminalne grupe (Knežević), stupilo u kontakt sa postupajućim tužiocem i pokušalo da ga podmiti”, rekao je Katnić i dodao da je Vujošević to pokušao da uradi i sa drugim tužiocem “da bi se odblokirala sredstva ovih kriminalnih organizacija koja su zaplijenjena”.

XS
SM
MD
LG