Linkovi

Tužilaštvo formiralo predmet o sumnjivim transakcijama predsednika parlamenta, Brajović tvrdi da je sve radio po zakonu


Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović (rtcg.me)

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore saopštilo je da je formiralo predmet i pokrenulo izviđaj kako bi ispitalo navode sa zasijedanja Skupštine u utorak o nelegalnoj transakciji od 50.000 eura na rivolving kartici predsjednika parlamenta Ivana Brajovića.

"Povodom navoda koji su iznijeti na sjednici Skupštine Crne Gore 12.11.2019. godine, a u vezi eventualnih transakcija na revolving karticama, u Specijalnom državnom tužilaštvu su već formirani spisi predmeta poslovne oznake Ktr-S 235/17 i u navedenom predmetu u toku je izviđaj", saopštilo je SDT.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović saopštio je tim povodom da je uvjeren da je sve radio po zakonu i da stoji na raspolaganju Specijalnom državnom tužilaštvu.

"Lično uvjeren da sam sve radio u skladu sa zakonom, i sa punim povjerenjem u nepristrasan rad državnih organa, stojim na raspolaganju i iskazujem spremnost za saradnju sa ciljem što bržeg utvrđivanja i objelodanjivanja pune istine o ovom slučaju", saopštio je Brajović.

Predsjednik parlamenta očekuje da će time biti stavljena tačka na "političke manipulacije i zloupotrebu javnog medijskog prostora".

Šef poslaničkog kluba SDP-a Raško Konjević u utorak je tokom plenarne rasprave u Skupštini tražio od potpredsjednika Vlade i ministra pravde Zorana Pažina da saopšti kako bi, po njemu, izgledao princip političke odgovornosti u slučaju visokog državnog zvaničnika, kome je navodno odbjegli tajkun Duško Knežević “zbog političkih veza” otpisao dug od 50.000 eura sa rivolving kartice.​

“Ako imate visokog državnog zvaničnika koji uđe u minus na rivolving kartici za 50.000 eura, pa mu se na bazi političke privilegije to stornira na određeni period, a onda izmiri na relaciji tajkuna i visokog državnog funkcionera, kako bi se vi ponašali ako je on vaš kolega i član Vlade”, pitao je Konjević.

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin rekao je da je objektivna odgovornost "vrsta moralne sankcije prema samom sebi" i da je to "vrsta savjesti koju treba da imamo svi kao javno odgovorne ličnosti", i pozvao Konjevića da podnese krivičnu prijavu nakon njegovih “ozbiljnih optužbi” protiv člana Vlade, na što je Konjević odgovorio da “ne priča napamet”.

“Kartica koja je stornirana zbog političkih veza je Ivana Brajovića, predsjednika Skupštine”, precizirao je Konjević na sjednici Skupštine Crne Gore u utorak.

Ivan Brajović, koji je predsjedavao jučerašnjom sjednicom, reagovao je na Konjevićeve navode ocjenom da je poslanik SDP-a izveo “performans, pretpostavljam sa političkom namjerom”.

“Prije pokušaja uvlačenja u ovu priču, ja sam rekao da jesam imao karticu i ta kartica je podmirivana i zatvorena prodajom moje zemlje. Ali ovo su političke priče“, ocijenio je predsjednik parlamenta.

Biznismen Duško Knežević, čije izručenje od Velike Britanije traži Crna Gora pod optužbom za pranje novca, ranije je izjavio da je Brajović jedan od čelnika vlasti kojima je navodno direktno davao novac, da bi kompanije iz Kneževićeve “Atlas grupe” mogle nesmetano da posluju.

Knežević je ranije izjavio da je predsjedniku Skupštine Crne Gore omogućio da Atlas banci vrati dug od preko 100.000 eura, tako što je prodao plac u Bjelopavlićima po deset puta većoj cijeni od tržišne.

“Ja sam mu (Brajoviću) u stvari oprostio dug. jer sam mu na taj način suštinski dao pare da pokrije dug”, rekao je Knežević i najavio da će u “pogodnom trenutku” objaviti sve dokaze o navodnim nelegalnim transakcijama Brajovića.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG