Linkovi

Sekretaru VDT-a određen pritvor, negirao da je davao novac tužiocu


Policija privodi sekretara VDT-a Nenada Vujoševića ( Foto: Savo Prelević/RFE)

Crnogorska policija uhapsila je u petak sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva, Nenada Vujoševića, osumnjičenog da je dio kriminalne grupe odbjeglog bankara Duška Kneževića koji je prošle nedjelje objavio snimak njihovog razgovora u kome Vujošević tvrdi da je prenosio novac za podmićivanje VDT-a Ivice Stankovića.

Vujošević je, prema izvorima Glasa Amerike, uhapšen na podgoričkom aerodromu, odmah nakon iskrcavanja iz aviona kojim je stigao iz Beograda u koji je otišao dva dana prije nego što će Knežević objaviti snimak koji je uzdrmao crnogorsko tužilaštvo.

Vujoševiću je nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu određeno zadržavanje do 72 sata, potvrdio je njegov branilac, advokat Borivoje Borović, prenosi TV Vijesti.

''Snimak ne može da bude dokaz jer ne dokazuje ništa, moj klijent nije uzeo novac", kazao je Borović, a prenosti RTCG.

Advokat je rekao da ne može govoriti o tome što je Vujošević pričao na saslušanju pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević, ali je dodao i da mu je klijent u Beogradu, dok su pripremali odbranu, ispričao da nijednom tužiocu nije davao novac i da je "zamajavao Kneževića".

Stanković je negirao da je primao novac u zamjenu za usluge koje je činio Kneževiću pozivajući nadležne organe da ispitaju Vujoševićeve tvrdnje, prije nego što će napustiti konferenciju za medije “zbog ranije preuzetih obaveza”.

Umjesto njega, Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je rekao da nema “ni udaljene sumnje” da je Stanković od Vujoševića primao novac, kao i da je sekretar VDT-a praćen u fazi izvidjaja više od godinu dana, te da je snimak doprinio da sad bude i formalno osumnjičen.

Katnić je naveo i da tužilaštvo ima saznanja da je Vujošević sličnim povodom kontaktirao sa bar jednim tužiocem iz VDT-a, ne i sa Stankovićem, ne navodeći imena ni detalje iz navodnih razgovora sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva.

Knežević se u četvrtak pojavio u londonskom sudu, gdje je počeo proces njegove ekstradicije po zahtjevu crnogorskih vlasti koje ga optužuju da je organizovao kriminalnu grupu koja se u periodu od 2011. do 2018. bavila pranjem novca preko njegovih banaka Atlas i IBM.

On je negirao optužbe crnogorskih vlasti, optužujući predsjednika Mila Djukanovića, njegovog brata Aleksandra i niz visokih državnih funkcionera da su organizovali “kriminalnu hobotnicu” koja je zarobila državne institucije.

Knežević: Imam “bombu” i za Katnića

Optuženi bankar u postupku ekstradicije iz Velike Britanije u Crnu Goru, Duško Knežević, objavio je u petak novi snimak razgovora sa uhapšenim sekretarom VDT-a, u kome Vujošević pita, a Knežević potvrđuje da je Stankovićev sin htio da preuzme “kurirski” posao navodnog podmićivanja VDT-a.

“…I znam da te sin njegov startovao na utakmicama, i onaj Boričić, tužilac što si ga ti, znaš onaj...”, kaže Vujošević predsjedniku Atlas grupe, koji to potvrđuje da su mu Stankovićev sin i izvjesni tužilac Boričić navodno rekli “da treba da radim s njim”.

Pored toga, sekretar VDT-a rekao je Kneževiću da pretpostavlja da mu je sin VDT-a rekao “javi se, tata te čeka, direktno tati, bez Nenada i to…”, rezignirano pitajući Kneževića ko su “tatini” investitori koji “zidaju po Beogradu”, što biznismen potvrđuje riječima “da, da tatini investitori..”.

“Tatini investitori su mu već dali stan u Beogradu. Tatini investitori, to je... Pa bogami nema što govorit službi. Služba i ovo neka sluša, neće mu bit dobro. Nego on je, on je... u stvari, on ne može ništa da završi, njega bez Boričića... nije ovo tačno da su ga imenovali za VD-a, to tek u oktobru će se vidjeti jer on je potpuno nebitan, on nema uticaja, razumiješ li?”, rekao je Vujošević Kneževiću, koji mu odgovara da “ga (Stankovića) ovaj (Katnić) uopšte ne konstatuje”, te da “želi da ga sprži”.

Vujošević, pored ostalog konstatuje da je Stanković što je mogao da uradi pomogao, ali da nema uticaja na velike stvari, sugerišući Kneževiću da “ti znaš da je ucijenjen 20 godina”.

Uhapšeni sekretar tužilaštva na snimku tvrdi da mu je tužiteljka Lidija Vukčević “…obećala i htjela da učini, ali Lidija kaže - ja moram obavijestit šefa”, na što Knežević konstatuje da “će ga (Stankovića) on (Katnić) spržiti namjerno”, pozivajući se na izvore “iz službe”.

“Imam ja za Katnića bombu, ali spržiću ove druge ljude koji su ovamo sa druge strane, pa mi je to... Onda ću izgubiti podršku i tih ljudi, znaš li? Nije on naivan, da znaš”, rekao je Knežević Vujoševiću.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG