Linkovi

Knežević sekretaru VDT-a: Budi insajder i heroj, ovo je međunarodna akcija protiv korupcije


Duško Knežević, predsednik Atlas grupe, na konferenciji za medije u Podgorici, 23. juna 2016. godine (Foto: AP/Risto Božović)

Odbjegli crnogorski biznismen optužen za finansijske malverzacije, Duško Knežević, objavio je danas novi audio snimak svog telefonskog razgovora sa nedavno uhapšenim sekretarom Vrhovnog državnog tužilaštva, Nenadom Vujoševićem, koji tvrdi da mu je Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić navodno sugerisao da prenese Kneževiću "da ne zaoštrava" i "sve što kaže mu se vrati" povodom Kneževićevih tvrdnji da će objaviti sve snimke o njegovom navodnom podmićivanju VDT-a Ivicu Stankovića.

Vujošević, koga tužilaštvo sumnjiči da je pokušao da izvrši uticaj na tužioce u korist klijenata Kneževićeve Atlas grupe, rekao je na snimku da je "on (Katnić) juče rekao da ti rečem da ti vratim ono zadnje što si da', ono meni deset za robu i deset njemu da vratim", aludirajući na novac koji je Knežević navodno plaćao tužiocima.

"On (Katnić) je meni reka' - predloži mu da ne zaoštrava, sve što kaže da mu se vrati", tvrdi na snimku sekretar VDT-a, nakon što mu je Knežević rekao da "ne treba da vraća" novac, te da je (VDT Ivica Stanković) navodno "uzeo stotine hiljada".

Knežević predlože Vujoševiću da bude insajder, nazivajući tužilaštvo "korumpiranom bandom koja mora sa se raskrinka", i sugeriše mu da "bolje bi bilo da ti budeš heroj, nego da ideš s njima u isti koš...jer će oni svi završiti, i Lazović i Katnić i Stanković, i svi će završiti đe treba".

"Jer to je međunarodna akcija, to se ide sad na čišćenje korupcije...", rekao je Knežević Vujoševiću i podsjeća ga, aludirajući na tužilaštvo, da "niste otvorili ni kuću, ni kastodi račun Mila Đukanovića, niste otvorili Telekom" dodajući da "ja dajem dokument đe (predsjednica Vrhovnog suda) Vesna Medenica piše da u Telekomu nema ništa, ona ne reaguje, niko ne reaguje". "Pa je li vi mislite da je međunarodna zajednica luda?"

U međuvremenu, Tužilački savjet saopštio je da je odgođena vanredna sjednica tog tijela na kojoj je treba da se raspravlja o izboru vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, jer je dio članova savjeta mislio da je preuranjeno donošenje takve odluke, obzirom da Stankoviću mandat ističe 7. oktobra.

Ranije ove nedjelje, tužilaštvo je odredilo 30-dnevni pritvor za sekretara Vrhovnog državnog tužilaštva, Nenada Vujoševića, koji je istražiteljima rekao da nije podmićivao tužioce, već da je novac koji mu je dao Knežević upotrijebio za liječenje.

Njegov advokat Borivoje Borović potvrdio je ranije da je odbrana uložila žalbu na odluku o pritvoru, kao i da mu je Vujošević rekao da je “zamajavao” predsjednika Atlas grupe kada mu je u objavljenom snimku telefonskog razgovora rekao da ga je nosio Vrhovnom državnom tužiocu Stankoviću, u zamjenu za “poštedu” od pravde klijenata Kneževićevih banaka.

Borović je rekao da snimak koji je objavio Knežević ne može biti dokaz na sudu, jer oba učesnima razgovora nisu dali saglasnost za njegovo objavljivanje, te da dokaza protiv njegovog klijenta nema.

Optužnicom tužilaštva Knežević se tereti da je organizovao kriminalnu grupu koja se u periodu od 2011. do 2018. bavila milionskim finansijskim malverzacijama, kao što su utaja poreza i pranje novca.

Predsjednik Atlas grupe, koji u Londonu čeka ishod ekstradicionog postupka pokrenutog na zahtjev crnogorskih vlasti, negirao je kriminalne radnje koje mu se stavljaju na teret, optužujući predsjednika Mila Djukanovića da stoji na čelu “kriminalne hobotnice” koja pokušava da preotme njegov biznis i bogatstvo.

On je kod londonskog suda pokrenuo arbitražni postupak protiv Crne Gore, tražeći da mu država isplati 500 miliona eura zbog progona njega i njegovih saradnika iz Atlas grupe, prije nego što će crnogorski sud blokirati svu imovinu Kneževića i njegove kompanije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG