Linkovi

Odbrana traži ukidanje presude za pokušaj terorizma


Arhiva - Policija stražari ispred zgrade Visokog suda u Podgorici, Crna Gora, 9. maja 2019.
Arhiva - Policija stražari ispred zgrade Visokog suda u Podgorici, Crna Gora, 9. maja 2019.

Advokati optuženih u slučaju pokušaja terorizma na dan izbora 2016. godine - Dušan Radosavljević i Miroje Jovanović, predali su u ponedjeljak žalbe Apelacionom sudu Crne Gore, tražeći da se ukine prvostepena presuda Višeg suda u Podgorici kojom je 13 osoba osuđeno na 69 godina zatvora, -a predmet vrati na ponovni postupak.

Nakon što su u Apelacionom sudu predali pisane žalbe na 300 i 380 strana, advokati Radosavljević i Jovanović su novinarima rekli su da se one odnose na skoro sve ključne dokaze u prvostepenoj usuđujućoj presudi.

"Vjerovatno vam je poznato da je dovoljna jedna bitna povreda krivičnog postupka da bi se presuda oborila, u ovoj žalbi postoji više od 20 bitnih povreda krivičnog postupka”, rekao je Radosavljević i ocijenio da “ako ima imalo zakona, ako se on bude primjenjivao u drugostepenoj odluci, ova presuda ne može da opstane".

Advokat Miroje Jovanović saopštio je da ježalbu napisanu na 380 strana predao Apelacionom sudu jer je, kako je rekao, prvostepeno vijeće "poklonilo vjeru psihičkom bolesniku svjedoku saradniku (Saši) Sinđeliću, a nije poklonilo vjeru dokumentima Ruske Federacije i forenzičkim dokazima".

"Pitanje je zašto je neko ko se zove sudija imao povjerenje u psihičkog bolesnika, a maliciozno tumačio zvanični dokument Ministarstva vanjskih poslova Rusije u kojem se navodi da Sinđelić iz tranzitne zone nije prelazio granicu Ruske Federacije do septembra 2016. godine”, upitao je Jovanović i dodao da je u žalbi naveo dokument koji je odbrana dobila od nadležnih organa Rusije.

On je ponovio da je sudjenje za pokušaj terorizma “politički obračun sa neistomišljenicima”, navodeći da je “presudu samo formalno donio Viši sud, a već sam rekao ko ju je stvarno napisao”.

"I drugostepenu presudu će pisati ista ruka”, rekao je Jovanović. “Bio bih iznenađen da ova žalba bude usvojena".

U maju ove godine, trinaest optuženih za pokušaj terorizma u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016, medju kojima i dvojica nedostupnih Rusa, devet državljana Srbije i lideri opozicionog Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević, presudom podgoričkog Višeg suda proglašeni su krivim i osudjeni na 69 godina zatvora.

Odluci Višeg suda doprinijelo je i svjedočenje Saše Sinđelića, srpskog državljanina u postupku ekstradicije iz Crne Gore u Hrvatsku, gdje je osuđen na zatvorsku kaznu od 21 godinu zbog krivičnih djela ubistvo i teška krađa.

XS
SM
MD
LG