Linkovi

Državni udar: Odbrana zatražila oslobađajuću presudu


Viši sud u Podgorici (rtcg.me)
Viši sud u Podgorici (rtcg.me)

Advokati odbrane na suđenju 14-članoj grupi optuženoj za pokušaj terorizma na dan izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. zatražili su u završnoj riječi oslobadjajuću presudu i ocijenili da nisu predočeni materijalni dokazi koji ukazuju na postojanje kriminalnog plana.

Advokat Eduarda Šišmakova, jednog od dvojice ruskih državljana optuženih da su bili mozgovi operacije koja je navodno trebalo da svrgne prozapadnu vladu da bi osujetili prijem zemlje u NATO, Radonja Drakulović, zatražio je oslobađajuću presudu za sve okrivljene u tom postupku.

"Bolje kriv na slobodi nego nevin u zatvoru. Nemojte da šaljete nevine ljude u zatvor", poručio je Drakulović, koji smatra da tokom suđenja nijesu sprovedeni validni dokazi, te da nije ni ustanovljen identitet njegovog branjenika, nedostupnog crnogorskim vlastima.

Drakulović je rekao da “mi u konkretnom slučaju nemamo nijedan dokaz koji potkrepljuje izjave svjedoka saradnika, a što je najinteresantnije njegov iskaz opovrgavaju mjere tajnog nadzora, odnosno materijalni dokazi".

Navodeći da materijalni dokazi predočeni tokom postupka ukazuju na to da kriminalnog plana nije ni bilo, on je ocijenio da je svjedok saradnik tužilaštva, Saša Sinđelić, znao da se prisluškuje i da je njegov zadatak bio da "namjesti" što više ljudi.

Drakulovića je u završnoj riječi rekao da je interesantno i to što je svjedok saradnik uglavnom komunicirao preko otvorene veze a, kako dodaje, “svaki građanin zna da članovi ozbiljne kriminalne komuniciraju putem šifrovanih poruka”.

"Ja sam siguran da iza ovakvog amaterizma ne može stajati ni obična kriminalna organizacija, a kamoli obavještajna služba kao što je ruska ", naveo je advokat Drakulović. “Ko hoće da vjeruje da je ovo trebalo da se desi, može da povjeruje i treba samo da zažmuri”.

Advokatica Zorica Drašković, pravna zastupnica Vladimira Popova, zatražila je oslobadjajuću presudu za svog branjenika, ističući da je u postupku dokazano da njen branjenik nije izvršio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, kao i da su u dokaznom postupku potvrđeni njeni navodi da optužnica ni u formalnom, ni u materijalno-pravnom smislu nije utemeljena.

Više državno tužilaštvo Crne Gore u Podgorici
Više državno tužilaštvo Crne Gore u Podgorici

Tužilaštvo je ranije u završnoj riječi saopštilo da u cjelosti ostaje pri optužnici i zatražilo maksimalne kazne od 30 godina za dvojicu Rusa, označenih kao agenti ruske vojne obavještajne službe GRU, koji su navodno isplanirali nasilje u Podgorici nakon izbora.

Strože kazne tužilac je zatražio za dvojicu nedostupnih srpskih nacionalista, Nemanju Ristića i Predraga Bogićevića, te lidera Demokratskog fronta, Andriju Mandića, dok je za Mandićevog kolegu Milana Kneževića predložena blaža kazna.

XS
SM
MD
LG