Linkovi

U Moskvi saslušani Šišmakov i Popov


Montenegro Election
Montenegro Election

Dvojica Rusa optuženih u Crnoj Gori za planiranje državnog udara tokom parlamentarnih izbora 2016, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, saslušani su u od strane Generalnog tužilaštva Rusije, saopštila je predsjednica sudskog vijeća u tom sudskom procesu, Suzana Mugoša.

Mugoša je, na današnjem suđenju grupi od četrnaest optuženih za pokušaj nasilnog svrgavanja tadašnjeg premijera, sada predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, rekla da joj je Specijalno državno tužilaštvo Višem sudu dostavilo zapisnike Generalnog tužilaštva Rusije sa saslušanja optuženih Širokova i Popova, koje je urađeno u Moskvi.

Širokov i Popov, koje je crnogorsko tužilaštvo svojevremeno označilo kao agente ruske vojne obavještajne službe GRU, optužnica tereti za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije koja je, prema navodima optužnice, imala cilj da spriječi Crnu Goru da pristupi NATO-u.

Crnogorski zvaničnici više puta su direktno optužili Rusiju da stoji iza planova o nasilnoj promjeni vlasti u Podgorici i likvidaciji Đukanovića, što je Moskva uporno negirala, optužujući Podgoricu za stvaranje antiruske histerije.

Pored slučaja "državni udar", prijem Crne Gore u NATO, uz uzajamne sankcije, spiskove nepoželjnih i protjerivanje diplomata, doveli su odnose dviije zemlje na nivo koji su analitičari ocijenili najnižim u istoriji.

Prvi korak u otopljavanju leda između Moskve i Podgorice napravio je ruski predsjednik Vladimir Putin, kada je crnogorkom diplomati Ramizu Bašiću u Moskvi rekao da "trenutno stanje crnogorsko-ruskih odnosa ne odgovara viševjekovnoj tradiciji bratskih odnosa i duhovnog jedinstva naših naroda".

Uslijedio je odgovor sadašnjeg predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića, koji je u intervjuu za Rojters izjavio da želi da gradi dobre odnose i sa Zapadom i sa Rusijom, da bi, nakon Đukanovićeve pobjede na predjsedničkim izborima, jedan od prvih čestitki stigla upravo od Putina.

Analitičar Sergej Sekulović smatra da je saslušanje dvojice Rusa u Moskvi, nakon Putinove čestitke Đukanoviću "sasvim sigurno kontinuirani pokušaj normalizacije odnosa sa Crnom Gorom".

"Smatram da, nakon što je jedan od prvih koji su čestitali Đukanoviću pobjedu na izborima bio ruski predsjednik Putin, nova okolnost u vezi saslušanja Šišmakova i Popova, nakon dugo vremena, može značiti pokušaj normalizacije i stabilizacije međudržavnih odnosa Crne Gore i Ruske Federacije", rekao je Sekulović u izjavi za Glas Amerike.

On kaže da bi, ipak, trebalo provjeriti "kvalitet tih saslušanja i izvedenih dokaza", ne sporeći da u svakom slučaju postoji pozitivan signal Moskve za poboljšanje odnosa sa Crnom Gorom.

Sekulović nije isključio mogućnost da otopljavanje odnosa Podgorice sa Moskvom izazove reakciju crnogorskih zapadnih saveznika, podsjećajući na nedavnu čestitku američkog potpredsjednika Majka Pensa Đukanoviću, u kojoj je pohvalio odluku Crne Gore da protjera ruskog diplomatu zbog slučaja Škripalj.

Suđenje za pokušaj državnog udara nastavlja se sjutra, kada bi trebalo da svjedoči bivši operativav CIA, Brajan Skot.

XS
SM
MD
LG