Linkovi

Odložene završne riječi u slučaju “državni udar”, odbrana napustila sudnicu


Podgorica
Podgorica

Advokati odbrane napustili su u srijedu sudnicu na početka ročišta za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. na kome je trebalo da tužilaštvo i odbrana izmesu završne riječi, nakon što je sudija Suzana Mugoša odbila njihov zahtjev za obnavljanje dokaznog postupka zbog nedavne promjene iskaza svjedoka-saradnika u tom slučaju, Saše Sinđelića.

Odbrana je danas sudu dostavila dva video snimka koji navodno dokazuju nevinost četrnaestoro optuženih za pokušaj državnog udara, ali je Mugoša saopštila da su advokati optuženih predali zahtjev uoči početka današnjeg ročišta, te da Vijeće može odlučiti o eventualnom izvođenju novih dokaza tek nakon iznošenja završnih riječi.

Sutkinja Mugoša na prehodnom ročištu saopštila je da na prethodnom ročištu da je završen dokazni postupak, navodeći da Vijeće Višeg suda smatra da je “činjenično stanje dovoljno rasvijetljeno i zrelo za presudjenje”.

Crnogorsko tužilaštvo je slučaj “državni udar” dominantno bazirala na svjedočenju srpskog nacionaliste Sinđelića, koji je početkom ove nedjelje u medijima negirao svoje ranije tvrdnje izrečene na sudu da je grupa optužena za pokušaj terorizma imala u planu izazivanje nasilja u Podgorici na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016.

Odgovarajući na pitanja medija u vezi promjene iskaza ključnog svjedoka, Viši sud je saopštio da “prilikom odlučivanja sud cijeni samo činjenice i dokaze iz spisa predmeta, te da je za sud mjerodavan samo iskaz svjedoka koji je dao pred nadležnim državnim organima, a izjave koje učesnici u postupku daju mimo suda ili tužilaštva nijesu od uticaja na odlučivanje u predmetu”.

Portparolka tog suda, Aida Muzurović, takođe je navela da “sud ne može predviđati kakve odluke će državno tužilaštvo ili sud u ovom ili u bilo kom drugom postupku donijeti”,

Grupa od 14 osoba je optužena da je planirala nasilno svrgavanje vlade tadašnjeg premijera, sada predsjednika Mila Đukanovića, s ciljem da osujeti pristupanje Crne Gore NATO savezu.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica nedostupnih Rusa – navodni umovi operacije - Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, devet srpskih državljana, kao i dvojica lidera i vozač opozicionog saveza Demokratski front, dok se postupak protiv prevodioca te koalicije vodi posebno.

Današnje ročište prekinuto je nakon što su advokati optuženih napustili sudnicu, zbog čega im je Mugoša izrekla novčane kazne od po 1000 eura, a naredni pretres odložila za četvrtak.

XS
SM
MD
LG