Linkovi

Bivši operativac CIA-e odbio da svedoči na suđenju u CG


Foto: rtcg.me
Foto: rtcg.me

Bivši operativac CIA-e Brajan Skot odbio je da svjedoči na sudjenju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Očekivalo se da Skot sudskom vijeću Višeg suda u Podgorici i crnogorskoj javnosti danas razotkrije detalje ponude za učešć u akciji nasilnog preuzimanja vlasti u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Nakon što je sudsko vijeće prilagodilo najavljeno svjedočenje bivšeg operativca CIA-e Brajana Skota američkom vremenu i zakazalo ga za popodnevne sate, uspostavljen je link sa SAD. Uslijedile su konsultacije Skota sa advokatom o tome hoće li će njegov lik biti zamagljen tokom svjedočenja iz bezbjednosnih razloga.

Sutkinja Suzana Mugoša je kazala da će Sud o predlogu Skota, da svjedoči pod posebnim uslovima, odlučiti van "očiju" javnosti. Nakon više od dva sata pauze, sutkinja Mugoša kazala je da je Skot, odbio da svjedoči, ne saopštavajući razloge.

Amerikanac Brajan Skot, bivši operativac CIA-e i jedan od vlasnika bezbjednosne kompanije Patriotik Difens Grup (Patriotic Defense Group) iz Orlanda trebalo je da se video linkom obrati sudskom vijeću Višeg suda u Podgorici i crnogorskoj javnosti razotkrije detalje ponude za učešće u akciji nasilnog preuzimanja vlasti u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Skota je za ovaj posao, navodno, septembra 2016. godine kontaktirao Džozef Asad vlasnik konsalting kompanije Peregrin konsalting (Peregrine Consulting), i to po nalogu političkog savjetnika Demokratskog fronta Arona Šaviva. Skotova kompanija Patriotik Difens odbila je ponuđeni angažman ali do sada nije bilo preciznih informacija zbog čega.

Suđenje će biti nastavljeno u petak u devet sati, a hoće li Skot uopšte svjedočiti, biće vjerovatno poznato narednih dana.

XS
SM
MD
LG