Linkovi

SAD: Presuda razotkrila ruski pokušaj da podrije suverenitet Crne Gore


Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu

Sudska presuda u Crnoj Gori, kojom su dva oficira ruske vojne obavještajne agencije (GRU) proglašena krivim za pokušaj terorizma, jasna je pobjeda vladavine prava, koja je razotkrila drski pokušaj Rusije da podrije suverenitet jedne nezavisne evropske nacije, saopštio je Stejt department povodom izricanja prvostepene presude grupi optuženoj za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine.

"Od kad je osujećen pokušaj puča na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine, koji je podržala Rusija, Crna Gora je preduzela važne korake ka integraciji u transatlantsku porodicu, naročito priključenjem NATO-u u junu 2017. godine", navodi se su saopštenju portparolke Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Svi optuženi za pokušaj terorizma u Crnoj Gori proglašeni krivim
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Takođe se dodaje da su Sjedinjene Države ponosne što imaju Crnu Goru za saveznicu.

"Sjedinjene Države će nastaviti da podržavaju Crnu Goru u njenim naporima da jača vladavinu pravu, zaštiti slobodu medija i dalje sprovodi ostale reforme potrebne za učlanjenje u Evropsku uniju", zaključuje se u saopštenju.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici prethodno je saopštila preko svog Tviter naloga da je današnji dan, nakon presude u slučaju "Državni udar", “istorijski dan za vladavinu prava u Crnoj Gori”.

"Sud je proglasio 14 ljudi krivima za neuspjeli državni udar, uključujući i dva zvaničnika ruskog GRU-a. Transparentno i otvoreno suđenje je bitan korak naprijed za vladavinu prava, koje šalje snažnu poruku o nedopustljivosti pokušaja da se podrije demokratija", piše u tvitu američke ambasade.

Ministar inostranih poslova Velike Britanije Džeremi Hant takođe se povodom presude oglasio na Tviteru, porukom da je presuda dvojici ruskih obavještajnih oficira, zbog neuspjelog pokušaja terorizma u Crnoj Gori, još jedan primjer "nečuvenih pokušaja Rusije da naruši evropsku demokratiju".

"Rusija je velika zemlja i suštinski dio evropske civilizacije... Mora postojati bolji put od ovog", poručio je Hant.

Viši sud u Podgorici u četvrtak je izrekao prvostepene presude grupi optuženoj za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine, uključujući dvojicu Rusa i dvojicu opozicionih lidera, i osudio ih na ukupno blizu 70 godina zatvora.

Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, označeni kao “umovi” operacije nedostupni državnim organima Crne Gore, osuđeni su na petnaest, odnosno dvanaest godina zatvora, bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić na osam, srpski nacionalisti Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam, odnosno pet godina, a opozicioni lideri Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora.

XS
SM
MD
LG