Linkovi

CG: Uhapšen Saša Sinđelić, čeka izručenje Hrvatskoj 


Sasa Sindjelic
Sasa Sindjelic

Svjedok-saradnik u slučaju pokušaja terorizma u Crnoj Gori u oktobru 2016, Saša Sinđelić, uhapšen je u utorak na osnovu međunarodne potjernice Nacionalnog centralnog biroa Interpola Zagreb, radi izdržavanja kazne od 21 godinu zatvora zbog krivičnih djela ubistva i teške krađe počinjenih na teritoriji Hrvatske, potvrdio je Viši sud u Podgorici.

Portparolka Višeg suda potvrdila je Glasu Amerike da je 38-godišnjem državljaninu Srbije sudija za istragu tog suda odredio ekstradicioni pritvor, gdje će čekati izručenje Hrvatskoj.

Uprava policije potvrdila je hapšenje Sinđelića, koji je prošlog mjeseca ilegalno prešao iz Srbije u Crnu Goru, gdje je, sudeći po nedavnoj izjavi Specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića, tada zatražio azil.

"Sinđelić je preko staza, mimo graničnog prelaza i redovnih prelaza bježao u Crnu Goru, što je bilo vidno na njegovim nogama i tijelu saopštio je graničnim organima, odnosno inspektorima u Rožajama da je u ozbiljnom progonu i da je bio primoran da napusti Srbiju", kazao je Katnić.

SDT je tada rekao da je Sindjelić u Crnoj Gori “izjavio da traži politički azil”, te da je on otac četvoro djece......u situaciji da je u Crnoj Gori, da mora da bježi isključivo zbog toga što je morao da svjedoči pred sudom u Crnoj Gori”.

“Mislim da će ova država i civilizovano društvo riješiti problem u skladu sa zakonom”, rekao je nedavno Katnić na konferenciji za medije u Podgorici.

Tokom suđenja za pokušaj terorizma odbrana je osporavala kredibilitet Sinđelića, koji je tvrdio da ga je ruski agent Eduard Šišmakov platio da bi organizovao grupu od 500 ljudi radi svrgavanja vlasti u Podgorici. Ipak, Viši sud u Podgorici prihvatio je ključne iskaze njegovog svjedočenja kao vjerodostojne.

Grupa optuženih da su uoči izbora 2016. planirali nasilno svrgavanje vlasti u Crnoj Gori radi sprječavanja pristupanja zemlje NATO savezu, dobila je presudom Višeg suda skoro 70 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG