Linkovi

Crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova: Srbija da poštuje obaveze u slučaju Branke Milić


Branka Milić prilikom dolaska u zgradu suda u Podgorici, novembar 2017. (Foto: Savo Prelević, RSE)
Branka Milić prilikom dolaska u zgradu suda u Podgorici, novembar 2017. (Foto: Savo Prelević, RSE)

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore ponovo je pozvalo Srbiju da, kako je navedeno, u duhu dobre prakse koje se Crna Gora pridržava, poštuje obaveze u slučaju Branke Milić, objavila je Radiotelevizija Crne Gore. Branka Milić je u Crnoj Gori prvostepeno osuđena na tri godine zatvora u slučaju pokušaj terorizma.

Ona je novembra 2018. napustila je sudnicu i sklonila se u ambasadu Srbije u Podgorici - gdje se i dalje nalazi.

Vlasti Crne Gore, kojima je Milić mjesecima nedostupna, zatražili su od Srbije da se crnogorskim nadležnim organima dozvoli ulazak u prostorije ambasade, ali još uvijek nisu dobili odgovor.

Glas Amerike pokušao je u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore i Ambasadi Srbije u Podgorici da dobije pojašnjenje novih informacija u vezi sa državljankom Srbije osuđenom zbog poušaja terorizma – ali do objave teksta nismo dobili odgovor.

Prema navodima neimenovanog izvora RTCG iz ministarstva, pitanje Branke Milić jedno je od nerealizovanih obaveza Srbije, budući da od Ministarstva spoljnih poslova te države, u odnosu na slučaj Milićeve, nema odgovora od februara ove godine.

Državna televizija podsjeća da je Ministarstvo vanjskih poslova prošlog 29. novembra uručilo ambasadoru Srbije notu sa zahtjevom da se omogući ulazak nadležnih organa Crne Gore u prostorije Ambasade, ali od tada nije stigao zvanični odgovor.

“Pitanje Branke Milić predstavlja jednu od nerealizovanih obaveza Srbije u odnosu na pravne postupke između dvije države. Ono je prisutno u svim diplomatskih komunikacijama prilikom susreta na različitim nivoima”, kazali su iz tog resora.

Branka Milić je jedna od trinaest osuđenih prvostepenom presudom u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. kojima je Viši sud izrekao ukupne kazne od skoro 70 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG