Linkovi

Marković: Nema nestabilnosti zbog presude za “državni udar”


Policajac u Podgorici usmerava kolonu policijskih vozila koja prevoze osumnjilčene za državni udar u oktobru 2016. (Foto: AP/Risto Božović)
Policajac u Podgorici usmerava kolonu policijskih vozila koja prevoze osumnjilčene za državni udar u oktobru 2016. (Foto: AP/Risto Božović)

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je u utorak da nema nikakvog “posebnog ni vanrednog stanja, niti su bezbjednosne službe u stanju pripravnosti zbog izricanja presude u slučaju ‘Državni udar’".

“Nemamo procjenu da se Crnoj Gori može desiti nestabilnost. Službe bezbjednosti su u redovnim aktivnostima, funkcioneri rade svoj posao sa sistemom bezbjednosti koji je redovan. Nema nikakvih vanrednih prilika tim povodom”, saopštio je Marković novinarima nakon otvaranja četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) i druge zajedničke Konferencije Foruma Jadransko-jonskih privrednih komora, gradova i univerziteta Jadransko jonske regije, koji se održava u Bečićima.

Marković je ocijenio da su aktivnosti koje je najavio opozicioni Demokratski front - čija su dva lidera obuhvaćena optužnicom - “svojevrstan pritisak na pravosudne organe”, ne želeći da komentariše presudu i mogućnost da odmah nakon njenog izricanja neko od eventualno osuđenih lidera mogao biti poslat u zatvor.

“Ne bih se upuštao u komentarisanje presude, odluke koja nije donijeta, čije donošenje očekujemo”, rekao je Marković i dodao da “niti ima takve informacije, niti želi da ih ima”.

"Ali svako ispoljavanje nespremnosti i poštovanja sudskih odluka, i neslaganja sa sudskim postupkom je vid pritiska na samostalnost pravosuđa i njegov rad”.

On je objasnio da je “ustavna pozicija suda kao samostalne grane vlasti da ne bude izložena pritiscima, posebno ne političkim, u donosenju sudskih odluka”.

“Dakle, ovo smatram nekim vidom pritiska, a vidjećemo kakva će biti sudska odluka i kakve će biti reakcije povodom njih”, istakao je crnogorski premijer.

Odgovarajući na pitanje novinara o upozorenju te koalicije na mogućnost etničkog konflikta zbog eventualne osuđujuće presude liderima DF-a, Marković je rekao da Crna Gora nije zemlja u kojoj su mogući etnički konflikti, “pa čak ni ovim povodom”.

“I ne samo zato što je Crna Gora stabilna država u kojoj institucije funkcionišu, nego zbog toga sto ja vjerujem, bez obzira na retoriku koju smo čuli i koja nije prijatna i koja djeluje uzbunjujuće, ja vjerujem u odgovornost političkih lidera DF”, rekao je Marković i dodao da razumije da je “ovaj proces bio iscrpljujući, da su oni ispoljavali nezadovoljstvo sadržajem tog procesa, navodnim političkim pritiskom od strane vlasti na sudstvo, što je apsolutno netačno”.

Ipak, premijer Marković vjeruje “u njihovu političku odgovornost i političku i ličnu zrelost i nisam zabrinut oko dešavanja koja će uslijediti nakon objave sudske odluke”.

Jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević rekao je nedavno da osuđujuća presuda čelnicima Demokratskog fronta te koalicije Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću u slučaju "državni udar" može nepovratno destabilizovati Crnu Goru i izazvati etničke konflikte.

Medojević je na konferenciji za medije rekao da ta koalicija na dan izricanja presude neće organizovati protest, već da tim povodom sprema "specifične mjere".

Portal Vijesti javio je da je Uprava policije Crne Gore pojačala obezbjeđenje Specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića i dodjelila policijsku pratnju predsjednici sudskog vijeća Višeg Suda u ovom slučaju, što nije zvanično potvrđeno.

XS
SM
MD
LG