Linkovi

Skoro 70 godina zatvora optuženima za pokušaj terorizma u Crnoj Gori


Crnogorski policajci čuvaju ulaz u zgradu suda tokom izricanja presude u slučaju suđenja za "pokušaj terorizma" i "formiranje kriminalne organizacije" u Podgorici, Crna Gora, 9. maja 2019. (Foto: AP/Risto Božović)
Crnogorski policajci čuvaju ulaz u zgradu suda tokom izricanja presude u slučaju suđenja za "pokušaj terorizma" i "formiranje kriminalne organizacije" u Podgorici, Crna Gora, 9. maja 2019. (Foto: AP/Risto Božović)

Viši sud u Podgorici u četvrtak je izrekao prvostepene presude grupi optuženoj za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine, uključujući dvojicu Rusa i dvojicu opozicionih lidera, i osudio ih na ukupno blizu 70 godina zatvora.

Svi optuženi za pokušaj terorizma u Crnoj Gori proglašeni krivim
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, označeni kao “umovi” operacije nedostupni državnim organima Crne Gore, osuđeni su na petnaest, odnosno dvanaest godina zatvora, bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić na osam, srpski nacionalisti Predrag Bogićević i Nemanja Ristić na sedam odnosno pet godina, a opozicioni lideri Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet godina zatvora.

Sudsko vijeće sudije Suzane Mugoše osudilo je Branku Milić na tri godine, Dragana Maksića na godinu i devet mjeseci, Milana Dušića, Srboljuba Đorđevića i Mihaila Čađenovića na godinu i po, dok je Kristina Hristić osuđena na uslovnu kaznu od godinu dana.

"Svaki član kriminalne organizacije imao je unaprijed određen zadatak i ulogu, a u djelovanju kriminalne organizacije postojala je spremnost za primjenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su svi uračunljivi i svjesni svoga djela htjeli njegovo izvršenje i znali da je njihovo djelo protivpravno", saopštila je Mugoša.

Sud je utvrdio da je Milan Knežević "prihvatio ...da postupa po uputstvima i naredbama kriminalne organizacije, održava kontakt sa njenim članovima u inostranstvu i organizuje protest koji je trebao da završi nasilnim ulaskom u Skupštinu Crne Gore".

Drugi osuđeni lider DF-a, Andrija Mandić, kako navodi sud, postupajući po uputstvima organizatora kriminalne grupe, imao je zadatak "da vrbuje druga lica za pripadnike kriminalne organizacije" koja je planirala nasilno svrgavanje vlasti kako bi bio osujećen njen prijem u NATO.

Ispred Višeg suda su brojne novinarske ekipe a primijetno je i pojačano prisustvo policije oko zgrade suda, kao i oko zgrada predsjedništva, vlade i parlamenta, koji se nalaze u njenoj blizini.

"Znaćemo kako da se odupremo hapšenju"

Dvojica osudjenih lidera DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević, saopštili su na konferenciji za medije da su današnjom presudom braća Djukanović "prestali da budu naši politički protivnici i odabrali da budu naši krvnici" i poručili da će znati kako da se odupru pokušaju njihovog hapšenja.

"Oni su od danas odabrali da budu naši krvnici, želim da poručim Milu, Acu Djukanoviću i članovima njihovih porocica - ukoliko se nesto desi nama ili članovima naših porodica, oni će biti dužnici nama, našoj porodici i našem bratstvu koje ce znati kako da sačuva čast i obraz", rekao je Milan Knežević.

Lideri DF-a na konferenciji za novinare (rtcg.me)
Lideri DF-a na konferenciji za novinare (rtcg.me)

"Ovo je politički motivisana odluka koja ide u pravcu, ne samo političkog istrebljenja nego i mogućih fizičkih likvidacija nas i naših porodica, i zato smo jasno targetirali njih dvojicu", rekao je Knežević i na ruskom poručio: "Zdjom pobjedji, da zdravstvuje Demokratičeski front".

Andrija Mandić rekao je da su braća Đukanović imala namjeru da ih uhapse danas, te da ih je "naša namjera dovela do toga da sudija odustane od pritvora meni, Milanu Kneževiću i Mihailu Čađenoviću”.

"Braća Đukanović nisu više naši neprijatelji. Oni su od danas naši krvnici", kazao je Mandić i poručio da su spremni, da će izdržati i da imaju konkretne planove, te da je "ovo presuda srpskom narodu" u Crnoj Gori.

"Spremni smo da se borimo protiv njih kao naši preci. Mogu da iznenade negdje i mene i kolegu Kneževića i da nas ubiju iza nekog ćoška, mogu da urade nepočinstvo, ali mehanizam koji je pokrenut ne može se zaustaviti i teškoće i posljedice će snositi oni koji krenu na nas", kazao je Mandić.

Pozvao je Vladu i predsjednika Srbije, kao i Milorada Dodika, da prekinu komunikaciju sa Milom Đukanovićem. koga su označili kao “najvećeg neprijatelja srpskog naroda na ovim prostorima".

Odbrana: Presuda politički pamflet Đukanovića i osuda Rusije

Miroje Jovanović, advokat Andrije Mandića, Mihaila Čadjenovića i Branke Milić nazvao je presudu Višeg suda političkim pamfletom, “koji neko pokušava da predstavi kao presudu” i naglasio da je “prezire kao advokat”

“Ruska Federacija je optužena i osudjena, ovim političkim pamfletom braće Djukanović, za falsifikovanje... putnih isprava, da je omogućila prolaz tajnim kanalima psihičko oboljelom (svjedoku saradniku, Saši) Sindjeliću...”, rekao je Jovanović.

On je najavio žalbu “kada dobijemo ovo političko saopštenje, koje neko naziva presudom, naravno da ćemo se žaliti, ali ustvari to će biti više popis povreda postupka i laži suda...i nemam dilemu da je sud koji će odlučivati na istom fonu kao i ovaj ovdje”

“Ono što može i mora biti podstrek odbrani jeste da je jedan režim, koji se raspada, drznuo da osudi 9. maja državu koja je toga dana oslobodila Evropu. Bruka i sramota”, smatra advokat Jovanović.

On je rekao da, koliko je slušao presudu, nije razumio da je njegovim branjenicima odredjen pritvor, ali da bi im svakako preporučio da u njega ne idu.

Presude je komentarisao i jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević, koji je na svom Fejsbuk nalogu napisao da “kome nije bilo jasno, sad jeste...Crna Gora je prva država na svijetu u vlasništvu mafije” i ocijenio da je presuda "mafijaškog suda identična optužnici mafijaškog tužilaštva.

"Ni u pomisli nisam imala bilo šta loše da napravim u Crnoj Gori, a kamoli ovo zašto su me optužili. Nevjerovatno. Danas je pravda poginula u Podgorici", rekla je u telefonskom razgovoru beogradskim Večernjim novostima Branka Milić, koja je 23. novembra prošle godine napustila jedno od ročišta i sklonila se u srpsku ambasadu u Podgorici, gdje se i dalje nalazi.

XS
SM
MD
LG