Linkovi

Bivši agent CIA negirao da je znao za pokušaj puča u Crnoj Gori


Montenegro Election
Montenegro Election

Bivši operativac CIA i izvršni direktor kompanije Patriot Defense Group iz Orlanda, Brajan Skot, negirao je danas na suđenju za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. da je znao za neko od krivičnih djela za koja je optužena grupa od četrnaest ljudi, uključujući i dvojicu Rusa optuženih za pokušaj terorizma.

On je rekao da izjava na osnovu koje ga je Viši sud pozvao da svjedoči nije njegova, već FBI-jeva, “u velikoj mjeri netačna”, interpretacija njegovih razgovora sa agentima te službe.

"Dokument FBI-a koji sud ima nije moja izjava", naveo je Skot. “Ovo nije moj iskaz, nego interne bilješke agenta FBI pri Ministarstvu pravde… ja ne znam zašto, ali ove bilješke specijalnog agenta su netačne I ne odražavaju tačno stanje u mojoj kompaniji”

Skot, koji je svjedočio pute video linka, pojasnio je da su bilješke agenta FBI zasnovane na razgovorima “licem u lice” ili telefonskim razgovorima.

Sudsko vijeće Višeg suda očekivalo je da Skot danas potvrdi navode njegove ranije izjave date agentima FBI u kojoj je rekao da ga je Džozef Asad, takođe bivši agent CIA i vlasnik kompanije Peregrine Consulting, kontaktirao sa navodnom ponudom za učešće u akciji nasilnog preuzimanja vlasti u Podgorici 2016.

“Ne znam ništa ni o jednom od tih krivičnih djela”, rekao je Skot i naveo da je Asadu u jednom razgovoru rekao da ima kontakte koji dobro poznaju Crnu Goru i da bi možda mogao da sarađuje sa njim na tom projektu, ali tek nakon što sazna više o tome od svojih izvora.

Skot je rekao da mu je nezavisni savjetnik Ticijano Masu, koji se bavi promocijom poslovnih šansi u regiji Sredozemlja i Centralne Evrope, odbio njegovu ponudu da radi kao pratnja za posao u Crnoj Gori, ako bude dogovoren.

“Masu mi je rekao da bi bio spreman da odradi taj posao ukoliko on ne bi imao nikakve veze sa političkom partijom DF”, rekao je Skot i dodao da mu je Masu naveo dva razloga za to. “Masu mi je rekao da za to postoje dva razloga – jer ima tijesne veze sa najvišim nivoima crnogorske vlasti, ali i zbog navodnih veza DF sa ruskom obavještajnom službom!”.

On je rekao da je nakon toga informisao Asada da moja kompanija nije u mogućnosti da sarađuje sa njim na tom projektu I savjetovao mu da povede računa o navodima da je ruska obavještajna služba na neki način angažovana sa DF-om.

Prema njegovom iskazu, savjetovao je Asada da kontaktira crnogorske vlasti kako bi ih informisao o svom predstojećem bezbjednosnom poduhvatu u Crnoj Gori.

“Gospodin Asad je rekao da nije imao nikakve kontakte sa crnogorskim vlastima”, rekao je Skot I dodao da je rekao Asadu da planirane aktivnosti kontrabezbjednosti i evakuacije nisu moguće bez saradnje sa crnogorskim vlastima, te da mu je Asad rekao da ima dva bivša FBI agenta koji rade za njega.

Skot je rekao da se to pitanje, vezano za Crnu Goru, sljedeći put pojavilo na njegovom stolu u decembru 2016, kada se na njegovim vratima pojavio FBI da pita za gospodina Asada.

“Znao sam ranije, na osnovu medija u Americi, da je u Crnoj Gori postojao navodni pokušaj državnog udara i tu informaciju sam dostavio svojim službenicima”, rekao je Skot.

Svjedočenje Brajana Skota biće nastavljeno sjutra, kada će advokati odbrane biti u prilici da mu postavljaju pitanja.

XS
SM
MD
LG