Linkovi

Crna Gora odlučila da izruči Sinđelića Hrvatskoj


Policija čuva ulaz u sud u Podgorici na dan izricanja presude za pokušaj državnog udara.
Policija čuva ulaz u sud u Podgorici na dan izricanja presude za pokušaj državnog udara.

Viši sud u Podgorici saopštio je u petak da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Hrvatskoj srpskog državljanina Saše Sinđelića - svjedoka-saradnika crnogorskog tužilaštva u slučaju “državni udar” - radi izvršenja kazne od 21 godinu zatvora na koju je osuđen zbog krivčnog djela teško ubistvo u toj zemlji.

Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici, utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenja državljanina Republike Srbije, po zamolnici za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske toj državi”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Višeg suda.

Sud je saopštio i da je, nakon saslušanja Sinđelića i prikupljanja potrebne dokumentacije, utvrdio da on nije državljanin Crne Gore I da se protiv njega pred domaćim sudovima ne vodi postupak za djelo koje je predmet zahtjeva za izručenje.

U obrazloženju odluke, Viši sud dodaje i da krivično djelo za koje se potražuje Sinđelić nije izvršeno na teritoriji Crne Gore, protiv nje ili njenog državljanina, te da su “ova krivična djela, kako po važećem u vrijeme izvršenja, tako i po aktuelnom krivičnom zakonodavstvu Crne Gore propisana kao krivična djela – teško ubistvo i teška krađa, za koja nije nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja”.

Saša Sinđelić, svedok saradnik crnogorskog tužilaštva u slučaju “državni udar”
Saša Sinđelić, svedok saradnik crnogorskog tužilaštva u slučaju “državni udar”

Sud je utvrdio da Sinđelić u Crnoj Gori “nije pravosnažno osuđen ili oslobođen, protiv njega krivični postupak nije pravosnažno obustavljen, niti je optužba protiv njega pravosnažno odbijena, niti je za predmetna djela pravosnažno osuđen ili oslobođen u trećoj državi, te da je za djelo za koje se izručenje tražu propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje jedne godine”.

Protiv rješenja Višeg suda može ze izjaviti žalba Apelacionom sudu u roku od tri dana od dana prijema prepisa rješenja posredstvom Višeg suda u Podgorici.

Sinđelić je bio svjedok-saradnik crnogorskog tužilaštva u slučaju pokušaja terorizma, a njegovo svjedočenje doprinijelo je osuđujućoj presudi protiv trinaest optuženih za pokušaj nasilnog svrgavanja prozapadne vlasti u Podgorici, iako je odbrana upravo zbog hrvatske presude osporavala njegov kredibilitet.

XS
SM
MD
LG