Linkovi

Britanske kompanije prebacuju se na "drugu stranu zavese Bregzita"


Trajekt napušta luku Dover u suton tranzicionog perioda zbog Bregzita, 1. januara 2021.
Trajekt napušta luku Dover u suton tranzicionog perioda zbog Bregzita, 1. januara 2021.

Uprkos tome što je Britanija zaključila sporazum sa Evropskom unijom nakon Bregzita, koji će omogućiti slobodnu carinsku trgovinu robom, neke britanske kompanije razmatraju mogućnost da u potpunosti ili delimično presele svoje poslovanje u kontinentalnu Evropu, poručivši da se plaše za svoje izglede ako to ne učine.

Koliko ih je, još uvek je nejasno, jer još uvek niko ne svodi račune.

Pre godinu dana, britanska grupa za lobiranje, Institut direktora, objavila je istraživanje prema kojem trećina malih i srednjih preduzeća (MSP) planira ili razmišlja o preseljenju ili uspostavljanju dodatnih postrojenja na drugoj strani Bregzit zavese.

c

Ostale zemlje EU takođe izveštavaju o rekordnom broju britanskih firmi koje se sele ili razmatraju da se potpuno ili delimično presele. U Slovačkoj je u roku od godinu dana nakon referenduma o Bregzitu 2016. godine 400 britanskih firmi registrovalo nova preduzeća u toj zemlji, uključujući Jaguar Land Rover, koji trenutno gradi novu fabriku u blizini Nitre na zapadu Slovačke.

Među britanskim kompanijama koja su se povezale sa Slovačkom je i Gudfiš grup (Goodfish Group), kompanija sa sedištem u engleskom Midlandsu, koja je do referenduma o Bregzitu uglavnom izrađivala lajsni za britanske proizvođače automobila.

Ona se mora diverzifikovati, uglavnom akvizicijama, zahvaljujući ozbiljnom padu porudžbina nakon referenduma, i usredsrediti se na isporuku lajsni za druge sektore, uključujući maloprodaju.

Kompanija izvozi trećinu svojih proizvoda u zemlje EU i od referenduma mora da zatvori jednu od četiri fabrike.

Greg Mekdonald, osnivač Goldfiš grupe 2010. godine, nakon 25-godišnje karijere u upravljanju investicijama i korporativnom razvoju, ogorčen je zbog Bregzita i omalovažava britanske političare, za koje kaže da jednostavno ne razumeju složenost i važnost lanaca snabdevanja i krupno svakodnevno poslovanje izvan bankarstva ili odnosa sa javnošću.

"Oni nemaju pojma - toliko su daleko", kaže on.

Mekdonald je prvobitno registrovao kompaniju u Slovačkoj da bi bio spreman da tamo prebaci deo proizvodnje u slučaju da Britanija ne zaključi ugovor o carini bez EU. Za sporazum sklopljen na Božić, a koji je Donji dom odobrio sredinom nedelje, kaže da je nezadovoljavajući, a za sebe kaže da je ispunio zakonske uslove da započne poslovanje u Slovačkoj.

Sada mora da potpiše ugovor o zakupu fabrike, koji će dopuniti tri pogona koja trenutno vodi u Britaniji.

Govoreći u sredu pred Donjim domom, britanski premijer Boris Džonson pohvalio je sporazum kojim se omogućava carinski i besplatni pristup jedinstvenom evropskom tržištu kada su u pitanju roba i delovi, rekavši da će to označiti početak "onog što će biti divan odnos između Britanije i naših prijatelja i partnera u EU".

Dodao je: "Rečeno nam je da ne možemo da imamo svoj kolač i da ga jedemo".

Džonson je u četvrtak opisao je novogodišnje prekidanje veza sa EU kao "neverovatan trenutak" za Britaniju, rekavši da je Bregzit stavio "slobodu u naše ruke" i da će Britanci moći da rade stvari "drugačije i bolje" van EU.

Nekoliko sati nakon izgovora, Džonsonov otac Stenli, bivši poslanik u Evropskom parlamentu, otkrio je da je aplicirao za francusko državljanstvo. Majka Stenlija Džonsona rođena je u Francuskoj.

Mekdonald strahuje da neće tek tako dobro ispasti. "Imaćemo pristup bez carina, ali na sve druge načine poslovanje će biti ugušeno“, kaže on.

Navodi teret dodatnih carinskih papira i inspekcija i verovatno sporije transfere u lukama što će povećati troškove i smanjiti konkurentnost cena.

Zbog toga će inostrani proizvođači automobila smanjiti proizvodnju u Britaniji, predviđa on. "Honda, Tojota i BMV će u Britaniji proizvoditi ono što im je potrebno da zadovolje domaće tržište Velike Britanije, ali ne, kao ranije, za celu Tržište EU", dodaje on.

Veliki deo industrije širom Evrope zavisi od delova koji se lako, neometano premeštaju od fabrike do fabrike, preko otvorenih granica, sa malo kašnjenja i inspekcija i malo papira, ako ih ima. To znači da firme mogu da se pouzdaju u pravovremenu isporuku delova, proizvoda i robe koji su im potrebni.

Za britanska preduzeća u automobilskoj industriji, kao i u drugim proizvodnim sektorima, trgovina će sada biti mnogo komplikovanija.

Mekdonald se nada pokretanju proizvodnje takođe u Slovačkoj i "boravku na desnoj strani zavese Bregzita", kako kaže. Goldfiš, koja trenutno zapošljava 110 radnika sa punim radnim vremenom i 25 radnika sa nepunim radnim vremenom ili kroz angažovane agencije i ima promet od 18 miliona dolara, imaće bolju priliku za takmičenje na mnogo većem tržištu.

Pokušaj navigacije kroz Bregzit za njega predstavlja napor.

Izvinjava se zbog svog hrapavog glasa, objašnjavajući da je razvio disfoniju napetosti mišića koja je povezana sa stresom. "Iznenađenje, iznenađenje", dodaje on.

Izazovi u lancu snabdevanja, teška papirologija i uticaj kašnjenja u isporuci, plus povećani troškovi, zabrinjavaju mala i srednja preduzeća širom Britanije koja trguju sa EU.

"Proizvođači i poljoprivrednici suočiće se sa dosadnim graničnim proverama stvari poput carina, PDV-a (poreza na dodatu vrednost), sigurnosti i zaštite, zdravlja biljaka i životinja, i još mnogo toga. Kompanije za pružanje usluga izgubiće pristup jedinstvenom tržištu ukoliko u njemu ne osnuju podružnice", primećuje Čarls Grant iz Centra za evropske reforme (CER), istraživačke organizacije sa sedištem u Londonu.

U analizi za CER ove nedelje, Grant kaže da će se neki britanski proizvođači boriti da ispune zahteve iz dogovora kada je reč o poreklu komponenti i proizvoda.

Visok procenat korišćenih komponenti mora da bude napravljen u Britaniji ili u zemljama EU i nigde drugde da bi se kvalifikovale za nulte carine EU ili da bi se izbegle kvote.

"Pobednički govor Borisa Džonsona nakon dogovora, u kojem je lažno izjavio da sporazum znači da 'nema necarinskih barijera', sugeriše da se vlada i dalje bori da u potpunosti razume posledice trgovinskog sporazuma", rekao je Grant.

Bregzit još nije gotov, dodaje Grant, predviđajući da će, ako sporazum "dovede do velike neprijatnosti za značajne grupe ljudi, preduzeća i institucije, započeti debata o tome kako ga poboljšati".

Prema sporazumu, bilo koja strana, Britanija ili EU, mogu zatražiti reviziju odredbi o trgovini, četiri godine nakon što stupi na snagu.

"To će odnos EU i Velike Britanije učiniti temom opštih izbora koji će verovatno biti za tri ili četiri godine", dodaje on.

Kada je reč o automobilskoj industriji, postoji olakšanje zbog dogovora o trgovini, kaže Pol Lund iz američke agencije za kreditni rejting Fitč rejtings.

On ga, međutim, opisuje kao "korak bolji od najgoreg slučaja".

Zabrinutost je, objašnjava on, bila u vezi toga kako će se "odrediti carine na delove koji dolaze u Britaniju, postavljaju se u automobile, a zatim na automobile koji se izvoze (u EU) i koja će biti konačna stopa na izvežene automobile" u EU.

Ta pretnja je sada nestala.

Zabrinjavaju prekidi u lancu snabdevanja i troškovi zbog složenijih aranžmana za prelazak granice. Luke bi mogle postati uska grla, kaže on. Troškovi će uticati na konkurentnost cena.

"Mislim da će ovo pogoditi MSP (mala i srednja preduzeća). Mislim da ovo nije veliki problem za velike industrijske firme. Vrednost njihove proizvodnje je prevelika. Mnogo su spremniji da se bave papirologijom i razvrstavaju administrativni teret i čine ga automatskim", napominje on.

Lund takođe kaže da će britanske firme morati da imaju više kapitala na raspolaganju kako bi mogle da skladište više delova i proizvoda kako bi se osiguralo da ne dođe do prekida u njihovoj mogućnosti da opskrbe kupce, što je još jedan dodatni trošak.

XS
SM
MD
LG