Linkovi

Pesimizam u pregovorima Velike Britanije i EU


Rok za dogovor Velike Britanije i EU je 31. decembar
Rok za dogovor Velike Britanije i EU je 31. decembar

Velika Britanija nastavlja pregovore se EU oko trgovinskog sporazuma posle Bregzita, ali zvaničnici poručuju da i dalje ima velikih razlika između dve strane i da postoji opcija da se dogovor ne postigne.

"Britanija želi trgovinski dogovor sa EU, ali je i spremna na scenario da ga ne bude ako EU ne promeni svoje stavove i ne poštuje britanski suverenitet" rekao je britanski ministar prosvete Nik Gib za Skaj njuz.

Premijer Boris Džonson je, nakon razgovora sa šeficom evropske diplomatije Ursulom von der Lejen u četvrtak, kazao da je "vrlo verovatno da neće biti dogovora ako EU suštinski ne promeni svoju poziciju". Ursula von der Lejen je takođe rekla da će biti "veliki izazov prevazići razike".

Velika Britanija 31. decembra treba da formalno izađe iz trgovinske zone EU.

Dve strane se najviše spore oko prava na ribolov u britanskim vodama i stvaranja uslpva za fer konkurenciju obe strane.

Jedna od varijatnti koju britanski zvaničnici pominju je odlazak bez dogovora uz aranžman kakav sa EU ima Australija. Između Australije i EU nema sporazuma o slobodnoj trgovini, ali se obe strane povinuju pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

Britanski ministar Majkl Gov, koji je zadužen za primenu ranijeg sporazuma o Bregzitu, kaže da, ako britanski parlament ne bude imao vremena da do 31. decembra usvoji dogovor sa EU kao zakon, najverovatnije sledi aranžman sa pravilima STO.

Gov veruje da je poslednji rok za dogovor Velike Britanije i EU odmah posle Božića.

XS
SM
MD
LG