Linkovi

Britanija i Evropska unija u pokušaju dogovora


Velika Britanija istupila je iz Unije 1. januara, ali je neformalni član ostaje do 31. decembra 2020. kada se zvanično okončava tranzicioni period tokom koga je bila deo jedinstvenog tržišta i carinske unije. (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Velika Britanija istupila je iz Unije 1. januara, ali je neformalni član ostaje do 31. decembra 2020. kada se zvanično okončava tranzicioni period tokom koga je bila deo jedinstvenog tržišta i carinske unije. (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Britanija je spremna za bilo kakav ishod razgovora sa Evropskom unijom, izjavio je Met Henkok britanski ministar zdravlja, dodavši da se nada da će Evropska unija učiniti pomak u smeru postizanja sporazuma.

Premijer se žestoko trudi kako bismo postigli dogovor. Nadam se da će EU napraviti pomak da bi se to dogodilo. Međutim, spremni smo za bilo koji ishod", rekao je Henkok u britanskom parlamentu.

Prethodno je Alok Šarma, u britanskoj vladi zadužen za poslovanje, energetiku i infrastrukturu, poručio da su Britanija i Evropska unija i dalje udaljene od mogućnosti postizanja trgovinskog sporazuma.

"Britanski premijer Boris Džonson još ne želi da odstupi. Nastavićemo diskusiju, naravno daleko smo od dogovora o određenim pitanjima. Ali premijer je rekao da ne želimo da napustimo ove pregovore. Građani i poslovni ljudi od nas očekuju da pređemo tu dodatnu milju i upravo je to ono što ćemo učiniti", rekao je Šarma televiziji Skaj.

Sa druge strane, Majkl Barnije koji u pregovorima predstavlja Evropsku uniju, izjavio je da je dogovor o trgovinskom sporazumu i dalje moguć do formalnog isteka roka 31. decembra. Rekao je da bi nekoliko narednih dana mogli biti presuđujući za to.

Neimenovani višerangirani diplomata Evropske unije, koji je prisustvovao sastanku iza zatvorenih vrata o pristupu Brisela, rekao je da bi pregovori mogli propasti - ali da je, kako je ukazano, prisutno strpljenje, izvestila je agencija Rojters.

Otvorila se uska staza do sporazuma - ukoliko bi pregovarači mogli da uklone preostale prepreke u narednih nekoliko dana", ukazao je neimanovani diplomata. Dodao je da uspeh zavisi od toga prihvata li London izvesne kompromise za koje kaže da bi bili garancija fer dogovora.

Prethodno su se London i Brisel usaglasili da produže rok za postizanje trgovinskog sporazuma kojim će biti regulisano istupanje Velike Britanije iz Evropske unije koji bi trebalo da istekne u nedelju.

Britanski premijer Boris Džonson i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavili su da su pregovarače obavestili da nastave pregovore – uprkos nevelikim šansama za napredak ili postizanje dogovora dve strane.

Uprkos tome što pregovori traju već skoro godinu dana, što su rokovi više puta probijeni – mislimo da je u ovom trenutku odgovorno produžiti ih za još jednu milju”, naveli su Džonson i fon der Lajen u zajedničkoj izjavi.

Dvoje zvaničnika oglasili su se nakon razgovora predstavnike dve strane koji su vođeni tokom noći između subote i nedelje.

Velika Britanija istupila je iz Unije 1. januara, ali je neformalni član ostaje do 31. decembra 2020. kada se zvanično okončava tranzicioni period tokom koga je bila deo jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Uoči pretposlednje runde pregovora Kraljevska mornarica pripremila je plovila za patroliranje britanskim vodama u kojima se obavlja ribolov - za slulaj da se pregovori okončaju bez sporazuma.

Četiri britanska broda od 80 metara stavljena su u stanje pripravnosti, što je deo proširenog planiranja za vanredne situacije sa obe strane Lamanša i evocira uspomene na Rok bakalara s Islandom zbog ribolovnih prava u severnom Atlantiku '60-ih i '70-ih godina prošlog veka.

Kakav god da bude ishod pregovora Velika Britanija će napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju EU 31. decembra, više od četiri godine nakon prelomnog referenduma o članstvu u bloku.

Stručnjaci procenuju da bi Bregzit bez trgovinskog sporazuma Evropske unije i Velike Britanije naštetio evropskim ekonomijama, izazvao potrese na finansijskim tržištima, guže na granicama i otežao proces snadbevanja u Evropi i šire.

Robusno nametanje

Kako su pregovori posrtali, čvrsti konzervativni poslanici, pobornici Breksita, tražili su od Džonsona uveravanja da će mornarica biti raspoređena kako bi zaštitila britanske vode.

Poslanik Danjiel Kavčinski rekao je da će to pomoći "sprečavanju ilegalnog francuskog ribolova" kada se okonča pristup EU, podstičući nacionalistički žar, ali i izazivajući kritike čak i u redovima torijevaca.

Ali drugi konzervativac, Tom Tagendet, predsednik parlamentarnog odbora za spoljne poslove, tvitovao je na francuskom jeziku da čitav proces predstavlja "stvaran i postojeći rizik od trovanja odnosa" između Francuske i Britanije.

I Tobijas Elvud, bivši kapetan britanske vojske, koji je sada na čelu parlamentarnog Odbora za odbranu, rekao je da će sukobe na kanalu pozdraviti samo neprijatelji Britanije.

"Suočeni smo s izgledom da se naša prekomerno razvučena kraljevska mornarica postavi u blizinu bliskog saveznika NATO-a zbog ribolovnih prava", rekao je za radio BBC. "Ovo više nisu elizabetanska vremena. To je globalna Britanija", dodao je, misleći na novu spoljnu politiku zemlje nakon EU.

"Moramo da gradimo saveze, a ne da ih kidamo", dodao je on.

Patrolna plovila rečne klase Flotile za zaštitu ribarstva - najstarije frontovska flotile Kraljevske mornarice čija istorija datira više od 500 godina - već sprovode zakon Ujedinjenog Kraljevstva i EU o ribarstvu.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je od 1. januara sprovelo "opsežno planiranje i pripremu" za niz scenarija nakon Bregzita i da je u pripravnosti 14.000 osoblja koje će pomoći u tranziciji.

Teškoće planiranja

Uslovi STO značili bi tarife i kvote, što bi povećalo cene za preduzeća i potrošače, kao i ponovno uvođenje graničnih kontrola po prvi put nako nekoliko decenija.

To je već podiglo mogućnost da puteve zaguši gust saobraćaj koji vodi do morskih luka u južnoj i jugoistočnoj Engleskoj, dok birokratija produžava vreme čekanja na uvoz i izvoz.

Transportne kompanije takođe su upozorile da bi članica EU, Irska, mogla da zabeleži smanjenje obima uvoza u slučaju novih carinskih postupaka za robu koja se prevozi kroz Britaniju.

"Kao industrija želimo da planiramo unapred, ali toliko je nepoznanica da postaje teško", rekao je direktor Udruženja drumskih prevoznika Martin Rajd.

XS
SM
MD
LG