Linkovi

Britanija i EU i dalje bez trgovinskog dogovora


Britanski premijer Boris Džonson i šefica evropske diplomatije Ursula von der Lejen u Briselu
Britanski premijer Boris Džonson i šefica evropske diplomatije Ursula von der Lejen u Briselu

Britanija je poručila EU da mora da napravi "značajne ustupke" kako bi se prevazišao zastoj u trgovinskim pregovorima o Bregzitu.

Premijer Boris Džonson i visoka predstavnica EU Ursula von der Lejen su se na večeri u sredu dogovorili da finalizuju sporazum do nedelje.

"I dalje ima smisla razgovarati, ali značajne razlike i dalje postoje", rekao je sekretar za spoljnu politiku Domink Rab za BBC.

Funta je nastavila da pada u odnosu na dolar i evro.

Britanija je formalno napustila EU u januaru, ali tada je počeo tranzicioni period tokom kojeg je zemlja ostala deo jedinstvenog evropskog tržišta i carinske unije, što znači da su pravila trgovine ostala ista.

To se završava 31. decembra, ali i dalje nema dogovora o tome kako da obe strane što manje budu oštećene izlaskom Britanije.

Ako se ne postigne dogovor, na tržištu pogođenom pandemijom bi nastao dodatni haos.

Direktor lanca supermarketa Tesko Džon Alan upozorio je da će hrana poskupeti ako Britanija napusti EU bez dogovora. Dominik Rab je potvrdio da će biti promena cena hrane u tom slučaju.

I dok britanski premijer Bregzit vidi kao šansu za veću nezavisnost ekonomije, u EU smatraju da London želi dve stvari: da nastavi da koristi prednosti evropskog tržišta, a da postavlja svoja pravila.

XS
SM
MD
LG