Linkovi

Velika Britanija i Evropska unija postigle trgovinski sporazum o Bregzitu


Britanija i EU postigle dogovor
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:38 0:00

Britanija i EU postigli dogovor

Velika Britanija i Evropska unija zaključile su u trgovinski sporazum, sedam dana pre isteka jednogodišnjeg tranzicionog perioda, i četiri godine nakon što je na referendumu izglasano britansko istupanje iz Evropske unije.

Britanski parlament, koji je kao i sama zemlja podeljen u vezi sa istupanjem iz Evropske unije, trebalo bi da raspravlja i glasa o sporazumu 30. decembra - dan pre isteka perioda tranzicije nakon Bregzita.

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, izjavila je da se radi o, kako se izrazila, dobrom sporazumu.

Bio je to dug i vijugav put. Ali imamo dobar sporazum. Pošten je i uravnotežen. Prava i odgovorna stvar za obe strane”, rekla je fon der Lajen.

Boris Džonson, britanski premijer, objavio je svoju fotografiju iz Dauning Strita – sedišta Vlade uz poruku: “Sporazum je postignut”.

U obraćanju medijima Džonson je poručio da će postignuti dogovor ojačati veze sa Evropskom unijom.

"Mislim da imamo osnovu za novo dugoročno prijateljstvo i partnerstvo koje će stabilizovati naše odnose", rekao je Džonson obraćajući se nakon postignut trgovinskog sporazuma Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije.

Evropski parlament će analizirati trgovinski sporazum pre odobrenja

Evropski parlament pozdravio je trgovinski sporazum koji su postigle Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija. Istovremeno, saopšteno je da će ga detaljno analizirati pre odluke o odobrenju koja bi trebalo da bude donesena 2021. godine.

"Ponašaćemo se odgovorno kako bismo umanjili ometanje građana i sprečili haos scenarija bez dogovora", izjavio je Dejvid Sasoli predsednik zakonodavnog tela Evropske unije.

Sasoli je rekao da je Parlament, kako se izrazio, od početka bio jasan u vezi sa crvenim linijama i da je tokom razgovora blisko sarađivao sa pregovaračem Evropske unije za Bregzit Mišelom Barnijerom

Ako Evropski parlament odluči da odobri sporazum, pažljivo će nadgledati njegovu primenu“, rekao je Sasoli.

Da bi sporazum kojim se uređuje trgovina Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije nakon Bregzita stupio na snagu potrebno je odobrenje 27 država članica EU. Ambasadori zemalja EU sastaće se 25. decembra kako bi započeli njegovo razmatranje sporazuma.

"Časovnik više ne otkucava", bila je rekacija Mišela Barnijera pregovarača Evropske unije u dugotrajnom procesu.

"Nastupilo je olakšanje, obeleženo setom, kada uporedimo prošlost i onime što je pred nama", rekao je Barnijer.

Reakcije zvaničnika

Američki Stejt department saopštio je da podržava Ujedinjeno Kraljevstvo u, kako je navedeno, suverenoj odluci da napusti Evropsku uniju.

"Radujemo se nastavku izgradnje snažnih odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Evropskom unijom. Sjedinjene Države su posvećene pregovorima o sveobuhvatnom trgovinskom sporazumu sa Ujedinjenim Kraljevstvom", ukazano je u saopštetnju Stejt departmenta.

U saopštenju je navedeno i da SAD prepuštaju dvema stranama da postignu dogovor koji je obostrano prihvatljiv i koristan.

Britanska ribarska industrija nezadovoljna

Britanska ribarska industrija razočarana je trgovinskim sporazumom koji su zaključili Velika Britanija i Evropska unija. Ukazali su da smatraju da ih vlasti nisu dovoljno zaštitile.

"Razočarani smo zbog toga što nije urađeno više kako bi se potvrdio definitivni raskid sa Evropskom unijom. To je glupost", izjavio je Beri Dias izvršni direktor Nacionalne federacije ribara.

Prema postignutom sporazumu odnosi dve strane u vezi sa ribarstvom funkcionisaće još pet i po godina na način koji je bio uređen u Evropskoj uniji.

Ribari, s druge strane, smatraju da su i tri godine bile previše, a posebno zameraju vladi što je pristala da ribari iz zemalja članica Evropske unije mogu da love u britanskim vodama sve do šest milja od obale.

"Mi smo insistirali da ta granica u nagorem slučaju treba da bude na 12 milja od naše obale. Zbog ovakve odluke vlade biće mogo frustracija", rekao je Dias.

Angela Merkel, nemačka kancelarka, izjavila je da očekuje da će ta zemlja biti u mogućnosti uskoro da odluči da li će podržati postignuti sporazum.

"Savezna vlada će temeljno proučiti tekst sporazuma. Ali, ne počinjemo od nule. Evropska komisija je obaveštavala države članice o toku celokupnog pregovaračkog procesa", rekla je Merkel.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da se, kako je ukazao, jedinstven i nepokolebljiv stav Evrope se isplatio.

"Sporazum sa Ujedinjenim Kraljevstvom ključan je za očuvanje naših građana, ribara i proizvođača. Potrudićemo se da se to bude tako. Evropa napreduje i može se krenuti budućnosti ujedinjena, snažna i suverena”, napisao je Makron na društvenoj mreži Tviter.

Kritičku notu uputila je Nikola Stardžon, premijerka Škotske, dela Ujedinjenog Kraljevstva koji nije želeo da istupi iz Evropske unije.

"Važno je da se prisetimo da se Bregzit događa protiv volje Škotske. Ne postoji sporazum koji će nam ikada nadoknaditi ono što gubimo Bregzitom. Vreme je da iscrtamo budućnost kao nezavisna - evropska nacija", poručila je Stardžon u svojoj reakciji na društvenoj mreži Tviter povodom postizanja trgovinskog sporazuma o Bregzitu.

Belgijski premijer Aleksandar De Kro rekao je da trgovinski sporazum nudi mogućnost održavanja jakih odnosa sa Velikom Britanijom i, kako je ocenio, kompanijama iz Evropske unije pruža ključne garancije za lojalnu konkurenciju.

"Na kraju, samo mi je jedno važno: obezbeđivanje najbolje moguće zaštite belgijskih ekonomskih interesa. Moramo zaštititi belgijske kompanije od nelojalne britanske konkurencije", Ovim sporazumom - intenzivne rasprave vođene u poslednje četiri godine možemo ostaviit iza sebe. Sada možemo graditi novi - snažni odnos Ujedinjenim Kraljevstvom, koje je uvek bilo istorijski partner za našu zemlju. Sada je vreme da se okrenemo budućnosti“, rekao je De Kro.

Španija je pozdrava osnove postignutog dogovora dve strane, objavio je premijer te države Pedro Sančez.

"Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti razgovore o dogovoru povodom Gibraltara", objavio je Sančez.

O pregovorima i ustupcima

Ujedinjeno kraljevstvo je formalno napustilo EU 31. januara, ali od tada teče tranzicioni period u kojem je trebalo definisati uslove za buduće trgovinske odnose.

Boris Džonson je 2016. tvrdio da nije zainteresovan da prihvati pravila jedinstvenog evropskog tržišta i carinske unije, pošto su se građani izjasnili na referendumu da žele da napuste EU.

Sa druge strane, EU nije želela da pravi ustupke Britaniji, da ne bi ohrabrila i druge članice da je napuste.

Rezultat su bili mučni višemesečni pregovori u kojima je postojao rizik da se dogovor ne postigne.

Međutim, i sa sporazumom, roba će verovatno biti skuplja i biće više pravila i ograničenja za trgovinu. Očekuje se da se promene i propisi u oblasti bezbednosti hrane i sertifikovanja robe za izvoz.

Britanska Kancelarija za budžet saopštila je da se očekuje pad ekonomije za oko 4 odsto.

Britanski uvoz iz EU je za 107 milijardi dolara veći nego izvoz.

XS
SM
MD
LG