Linkovi

Evropska unija i Britanija najverovatnije bez trgovinskog sporazuma


Velika Britanija istupila je iz Unije 1. januara, ali je neformalni član ostaje do 31. decembra 2020. kada se zvanično okončava tranzicioni period tokom koga je bila deo jedinstvenog tržišta i carinske unije. (Foto: Reuters/Olivier Hoslet)
Velika Britanija istupila je iz Unije 1. januara, ali je neformalni član ostaje do 31. decembra 2020. kada se zvanično okončava tranzicioni period tokom koga je bila deo jedinstvenog tržišta i carinske unije. (Foto: Reuters/Olivier Hoslet)

Britanija će verovatno članstvo u Evropskoj uniji za tri nedelje okončati bez postignutog trgovinskog sporazuma dve strane, objavili su britanski premijer Boris Džonson i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Velika Britanija istupila je iz Unije 1. januara, ali je neformalni član ostaje do 31. decembra 2020. kada se zvanično okončava tranzicioni period tokom koga je bila deo jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Izgleda vrlo verovatno da će biti potrebe da posegnemo za rešenjem koje mislim da će biti izuzetno za Veliku Britaniju. Od 1. januara moći ćemo da radimo ono što želimo – što će, očigledno, biti drugačije od onoga što smo pokušali da postignemo. Ako dobijemo bolju ponudu, drugačiju od onoga što sada govore, moram reći da sam spreman to da razmotrim", rekao je Džonson – jedan od predvodnika kampanje britanskog napuštanja Evropske unije uoči referenduma održanog 2016.

Zvaničnik Evropske unije, koji je insistirao na anonimnosti, preneo je da je šefica Evropske komisije fon der Lajen ocenila da su šanse za dogovor pogoršani.

Verovatnoća da neće biti dogovora veća je nego da će ga biti”, rekao je zvaničnik EU koji je tražio da mu se ne otkriva identitet.

Agencija Rojters izvestila je da su Džonson i von der Lajden pregovaračima dve strane dali rok do nedelje uveče za postizanje napretka u vezi sa pravima lova i ribolova – kao i šta će biti potrebno da Britanija preduzme kada prestane sa primenom pravila Evropske unije.

Obe strane tvrdile su da žele da postignu dogovor o aranžmanima kojima će biti obuhvaćeno skoro milijardu dolara godišnje trgovine. Međutim pregovori su dospeli u zapećak. Bez sporazuma Britanija će izgubiti poziciju koja joj garantuje povlašćen položaj u trgovanju i carinskim odnosima sa EU.

Stručnjaci procenuju da bi Bregzit bez trgovinskog sporazuma Evropske unije i Velike Britanije naštetio evropskim ekonomijama, izazvao potrese na finansijskim tržištima, guže na granicama i otežao proces snadbevanja u Evropi i šire.

XS
SM
MD
LG